Прочитај ми чланак

Виталиј Кличко завршио каријеру

0

vitalij kličko_660x330

Шампион света у тешкој категорији у верзији Светског боксерског савета (WБЦ) Виталиј Кличко повукао се данас из спорта да би се посветио политици.

Управни одбор WБЦ-а прогласио је Кличка за почасног шампиона и пружио је боксеру пуну подршку у његовим политичким активностима у Украјини.

„Хвала WБЦ-у и председнику Дон Хосе Сулејману на подршци у нашој борби за слободу и демократију у Украјини. Била ми је част да будем WБЦ шампион и увек сам био поносан на њу“, рекао је Кличко.

Титула почасног шампиона додељује се боксерима који су завршили каријеру док су били прваци, и оставља им могућност да се одмах боре за титулу ако одлуче да се врате спорту. Кличко је у септембру напунио 42 године.

„Ова ситуација оставља теоријску могућност да се вратим у ринг, али не могу то да замислим у оваквој ситуацији. Сада сам потпуно посвећен политици у Украјини и осећам да сам потребан људима овде. Мој брат Владимир ће доносити нове спортске успехе, а ја ћу га, као и увек, подржавати, као што он подржава мене у политичкој борби“, рекао је Кличко.

Старији од браће Кличко има 42 године и носи надимак „Гвоздена песница“ (Иронфист). У каријери је забележио 45 победа и два пораза, уз 41 нокаут.

Оба пораза у каријери доживео је због повреда у рингу, против Ленокса Луиса и Криса Берда. У тренутку прекида оба меча, водио је на бодове код судија.

Виталиј важи за агресивнијег и атрактивнијег од браће Кличко. „Велики Вит“, како су га звали у САД и Британији никада није био у нокдауну и ни у једном тренутку своје боксерске каријере није заостајао у бодовима током меча.

„Гвоздена песница“ би имао још богатију каријеру, али је због тешке повреде рамена морао да се повуче 2004. као шампион, само да би се 2008, у својој 37. години, вратио у ринг, повратио титулу и наставио да доминира.

Осим спорта, бавио се и политиком, а најавио је и кандидатуру за председника Украјине 2015. године.

Његова странка је парламентарна и тренутно учествује у демонстрацијама против председника Виктора Јануковича због тога што није потписао споразум о сарадњи и прикључивању са ЕУ, под утицајем Русије.

Међу четири највеће боксерске федерације, верзија WБЦ је најпрестижнија у тешкој категорији. Славни „зелени појас“ носили су скоро сви велики тешкаши од средине прошлог века до данас: Сони Листон, Мухамед Али, Џо Фрејзер, Џорџ Форман, Кен Нортон, Лери Холмс, Мајк Тајсон, Ивандер Холифилд, Ленокс Луис и други.

Vitali Klitschko, Vladimir Klitschko

Не може их нико победити
Годинама Виталиј и Владимир владају у професионалном боксу. – Виталиј је најбољи у ВБЦ, а Владимир у ВБА, ИБФ и ВБО верзијама
 
Већ годинама браћа Виталиј и Владимир Кличко владају у професионалном боксу. Обојица су супертешкаши, а држе титуле у четири верзије. Виталиј је најбољи у ВБЦ, а млађи Владимир у ВБА, ИБФ и ВБО верзијама. Уз то, Владимир је први и на укупној листи најбољих на планети, а на другој позицији је Виталиј.

Многи, а нарочито Американци, на све начине желе да оспоре њихове вредности, говорећи да више профи бокс није оно што је некада био. Вероватно због тога што не могу да изнедре ни једног ратника ринга који би се браћи достојно супроставио. Покушавали су и нису успели, чак ни са Дон Кингом, великим махером, који је у једном периоду био и уз украјинске боксере.Браћа су основали сопствену менаџерску канцеларију и све сами раде. Уз бокс, Виталиј и Владимир су  доктоти наука па за њих зиме нема и када напусте ринг.

Подсетимо да су били веома успешни и у аматерској конкуренцији, окушали су се и у кик боксу и освајали одличја на највећим такмичењима. Дакле, момци су свестрани и успели су да разбију фаму о томе да су боксери махом необразовани. Где год да боксују сале и стадиони су препуни, што значи да сасвим добро зарађују.

(РТВ, Дневник)