Прочитај ми чланак

У Кијеву срушена црква Десјатинског манастира

0

Још један прилог у књизи украјинског бешчашћа

Садашње власти у Украјини понашају се као „необољшевици“. Читав верујући народ против је овог антихришћанског чина, иако има „заблуделих“ који то подржавају, пошто је то за њих – „форма борбе са Москвом“, каже за РТ Балкан Јелена Осипова, доктор филологије, ванредни професор Катедре за словенску филологију на Православном универзитету „Светог Тихона“

У Кијеву је срушена Владимиро-Олгинска црква Десјатинског манастира канонске Украјинске православне цркве, наводи се у саопштењу објављеном на телеграм каналу манастира.

У четвртак око поноћи, манастир је известио да су цркву оградили полиција и војно особље.

„Храм, који је освештао Његово Блаженство митрополит Владимир, више не постоји“, наводи се у саопштењу.

Из манастира су појаснили да је чудотворна икона Богородице неоштећена.

Суд у Украјини је 14. септембра наложио да се црква демонтира црква на захтев Националног музеја историје Украјине који се налази поред.

Начелник синодалног информативно-просветног одељења УПЦ, митрополит Нижински и Прилуцки Климент, назвао је ову одлуку „отвореним изазовом за украјинске православне хришћане“.


Потом је рушење, које је најављено за 7. мај, одложено на неодређено време „из техничких разлога“.

Свештеник из Младеновца Марко Јефтић  истиче да је ова црква била од изузетног значаја за све православне вернике. Првобитни храм је градио Свети кнез Владимир, а на месту на којем су пострадали први руски Свети мученици Теодор и Јован.

„Први пут је тај храм срушио хан Батиј, други пут Бољшевици, а трећи пут режим у Кијеву. Разлог лежи у томе што власт која је тренутно на челу Украјине има велики страх од Цркве, јер Црква не обједињује територије већ душе. Са правом се може рећи да је ово сатанистички чин, без обзира што се режим крије иза административних и правних одлука од пре 10 година“, каже наш саговорник.

Он истиче да то што су храм срушили током ноћи говори да, колико год да мисле да су силни, ипак се боје, јер већина народа у Кијеву је и даље део канонске Цркве и нису се поклонили расколницима.

„Украјинске власти поступају тако јер су очајни. Нису им успели планови у борби за душу православних у Украјини, раскол је пропао и свесни су да поред свих оруђа и оружја принуде одлазе на сметлиште историје. Овај догађај је још један прилог у књизи њиховог бешчашћа, по чему ће бити памћени у будућности“, истиче наш саговорник.

Jеромонах Игнатиjе Шестаков каже за РТ Балкан да су акције украјинских власти у овом и другим случајевима усмерене на уништење православне цркве.

„Шта год причали о одређеној националној ‘ПЦУ’ (Православној цркви Украјине) – заправо, крајњи циљ је уништење и православља и православног јединства, јединства наше Цркве“, сматра наш саговорник.

Истиче да се сада дешавају хапшења православног свештенства у Украјини, заплене стотина цркава, прогон верника. Све ово је јединствени програм за уништавање православне цркве, и у том контексту може се посматрати случај рушења овог верског објекта, додаје он.

Јелена Осипова, доктор филологије, ванредни професор Катедре за словенску филологију на Православном универзитету „Светог Тихона“ напомиње у изјави за РТ Балкан да је митрополит Владимир (Сабодан) је 2007. године освештао новосаграђену трећу Десјатинску цркву у част равноапостолног великог кнеза Владимира и кнегиње Олге.

„И трећи пут је порушена 17. маја 2024. године, ноћу, да не би верујући народ заштитио светињу“, каже наша саговорница.

Она истиче да се садашње власти у Украјини понашају као „необољшевици“ и да је читав верујући народ против тог антихришћанског чина, иако има „заблуделих“ који то подржавају пошто је то за њих – „форма борбе са Москвом“.