Прочитај ми чланак

Само чудо води Партизан и Звезду у Топ 16 Евролиге

0

silb-kinsi

Кошаркаши Партизана НИС и Црвене звезде Телеком у досадашњем делу Евролиге пропустили су неколико прилика да своје наде за пласман у Топ 16 учине реалнијим, али и поред тога у наредна три кола имају прилику да се докопају последњег вагона за другу фазу. Истина, како стоје ствари, пласман београдских клубова у други круг елитног такмичења био би раван чуду.

Партизан је у досадашњем делу такмичења у А групи забележио само убедљиву победу над Нантером, што и није неки проблем с обзиром на то да се налази у групи са ЦСКА, Фенербахчеом и Барселоном. Проблем за црно-беле је што су остали кратких рукава у мечу са Будивељником, а у важном периоду сезоне остали без Леа Вестермана, па су у Паризу испустили меч лопту у реваншу са Нантером, иако су у финишу имали три поена предности.

Црно-белима сада остаје веровање да ће Нантер забележити поразе у дуелима са Барселоном (код куће), Будивељником (у гостима) и Фенербахчеом у Паризу, што и није неоствариво. У том случају тим Душка Вујошевића мораће обавезно да освоји бодове против Будивељника у осмом колу и да онда тражи сензацију у последње две рунде у мечевима са Фенербахчеом (гост) или са ЦСКА (домаћин). У случају идентичног учинка са Нантером 3-3, Партизан би био у предности јер је бољи у међусобном скору од шампиона Француске.

Црвена звезда Телеком плаћа данак неискуству на главној европској позорници. Тим Дејана Радоњића имао је у рукама победе у дуелима са Панатинаикосом, Локомотивом у Краснодару и у прошлој рунди против Макабија, али је губио у неизвесним завршницама „на једну лопту“. Са само једним тријумфом из поменутих мечева, шансе црвено-белих за Топ 16 би драстично порасле. Према тренутном стању ствари, Лаборал Кућа је побегла Звезди за тешко достижне две победе, а први тим „изнад црте“ Панатинаикос дочекаће у петак Београђане у осмом колу Д групе.

Тачно је да „зелени“ нису сила као када их је са клупе предводио Жељко Обрадовић, али су велики фаворити на свом паркету против српског тима. Важан адут Звезде требало би да буде растерећеност, а у таквим ситуацијама може да се опусти рука и да се уради и више него што се очекује. Међутим, проблем је што би Звезда и у последња два кола морала да јури тријумфе јер би ПАО могао да увећа свој скор на гостовању Локомотиви или против Макабија у Атини.

Уколико црвено-бели начине сензацију у ОАКА арени, важан податак биће и разлика на крају меча. Подсетимо, грчки тим славио је у Београду са четири поена предности (90:86), па је и ово још једна отежавајућа околност за тим Дејана Радоњића.

У сваком случају, Партизан и Звезда нису се осрамотили против финансијских моћнијих тимова, али остају уздаси за, фудбалским жаргоном објашњено, погођеним стативама из стопостотних шанси.

А група 8. коло

Партизан – Будивељник (5. децембар, 20.45)

ЦСКА – Фенербахче (6. децембар 17.00)

Нантер – Барселона (6. децембар, 20.15)

9. коло ЦСКА – Барселона

Фенербахче – Партизан

Будивељник – Нантер

10. коло Партизан – ЦСКА

Барселона – Будивељник

Нантер – Фенербахче

ТАБЕЛА: Фенербахче 6-1, Барселона 5-2, ЦСКА 5-2, Нантер 3-4, Партизан 1-6, Будивељник 1-6.

Д група 8. коло

Макаби – Локомотива (5. децембар 20.05)

Лаборал Кућа – Лијетувос ритас (6. децембар 20.30)

Панатинаикос – Црвена звезда (6. децембар 20.30)

9. коло Црвена звезда – Лаборал Кућа

Макаби – Лијетувос ритас

Локомотива – Панатинаикос

10. коло Панатинаикос – Макаби

Лијетувос ритас – Црвена звезда

Лаборал Кућа – Локомотива

ТАБЕЛА: Локомотива 6-1, Макаби 5-2, Лаборал Кућа 4-3, Панатинаикос 3-4, Црвена звезда 2-5, Лијетувос ритас 1-6.

(sportal)