Прочитај ми чланак

Извештај демантоваo Вучића: Партизан објавио приходе, расходе и дуг за порез

0

Кошаркашки клуб Партизан објавио је детаљан финансијски извештај свог пословања из претходних сезона.

Читава прича о финансијама Партизана повела се после скандирања навијача Црвене звезде, који су у Нишу током финала Купа Радивоја Кораћа скандирали да је Партизан „државни пројекат“.

Тренер екипе Жељко Обрадовић је на то реаговао на конференцији рекавши да „већа лаж није никада изговорена“ и апеловао је на своју управу да објави финансијске извештаје.

У међувремену је и председник Србије Александар Вучић рекао да Партизан није платио ништа од дуга за порез који је имао прошле године и због ког је покренута акција прикупљања новца међу навијачима, названа: „Један Партизан имамо“.

Клуб из Хумске у свом извештају наводи да је платио 5,6 милиона евра пореза држави Србији, коју наводи као делимични извор својих прихода. Државна спонзорства и донације су 27.008.538,82 евра што је 40,3 одсто док су сопствени приходи 39.971.944,45 евра, односно 59,7 одсто новца.

„КК Партизан као колектив који се због својих спортских успеха и укупног значаја за српско друштво са правом сматра клубом од националног значаја, овим путем јавно износи податке о свом пословању. Иако се кроз извештаје Агенције за привредне регистре и финансијске извештаје који се упућују Евролиги ови подаци могу видети, клуб кроз саопштење за јавност пружа на увид тренутну финансијску ситуацију као и план за отплату преосталог пореског дуга који ће бити намирен до 31.03.2024. године. Овом приликом КК Партизан жели да се јавно захвали на помоћи и разумевању приликом решавања два изузетно важна питања за функционисање клуба. Прво, клуб упућује захвалност Пореској управи на помоћи и разумевању приликом прављења плана отплате пореског дуга и на стрпљењу током периода у којем се тај дуг измирује. Такође, КК Партизан се захваљује Граду Београду на могућности да термине у Штарк арени закупљује под повлашћеним условима, као и остали спортски колективи који репрезентују Србију у међународним такмичењима“, навели су у свом саопштењу из Партизана.

Вучић је и о томе причао, наводећи да клубови плаћају тек трећину од тржишне цене за закуп највеће српске дворане.

Партизану су буџет, приходи и расходи расли како је време одмицало, па се од 2,68 милиона прихода пре седам година дошло до 18,17 милиона прихода за прошлу сезону. У извештају се приказује и да је буџет клуба за ову сезону 20 милиона евра.

„Не би постојали без државе и немојте да вас лажу да су успешни, од свих оних великих акција од скупљања пара за порезе – динара нису уплатили. И то вам животом гарантујем, на данашњи дан, погледао сам папире, дужни су скоро шест милиона евра, Звезда 1,2 милиона евра за порезе у кошарци“, рекао је Вучић гостујући на Првој.

Када је реч о плану отплате, из Партизана наводе да су лани у јулу имали порески дуг од 963 милиона динара, а да су у септембру уплатили 437,6 милиона.

Остатак пореског дуга је на данашњи дан по извештају Партизана 608 милиона динара.

„Сходно законској регулативи по којој се пореском дужнику, у овом случају КК Партизан, отписује 50% камате на укупан дуг пре било ког плаћања, Клуб ће уплатом од 408 милиона динара (приближно 3,4 милиона евра) свести дуг према пореској управи на нулу. Рок за плаћање 408 милиона динара је 31.03.2024. године и та уплата ће бити извршена у наведеном року. Поред наведеног наслеђеног пореског дуга, Клуб жели да напомене да је од септембра 2023. године платио на име старих пореских дугова и актуелних пореза укупно 660 милиона динара, то јест око 5,6 милиона евра. Уплатом од 3,4 милиона евра до 31.03.2024. Клуб ће закључно са тим датумом платити држави 9 милиона евра у сезони 2023/2024 и тиме измирити све наслеђене пореске дугове као и сва редовне порезе који проистичу из овосезонског пословања“, поручили су из Партизана у извештају.