• Почетна
  • СПОРТ
  • Приштина у кошаркашкој Балканској лиги коју признаје ФИБА!
Прочитај ми чланак

Приштина у кошаркашкој Балканској лиги коју признаје ФИБА!

0

Бивши шампион Косова, Сигнал Приштина, је добио дозволу да се такмичи у регионалном такмичењу, које је признато и од ФИБА

Преседан… Кошаркашки клуб Сигнал Приштина је добио дозволу да се такмичи у регионалној Балканској лиги, пренели су медији са Косова и Метохије! Ово такмичење је званично признато од ФИБА, а добро је познато да светска кућа кошарке под своје окриље не може да прими државу која није члан Уједињених Нација.

Вест о уласку тима са Косова и Метохије у Балканску лигу потврдио је и директор клуба Артан Ругова, а један тамошњи портал је навео да ће клуб из Приштине такмичење почети 27 или 28. новембра и да ће му први противник бити бугарски Левски, односно да ће играти и са Рилским из Бугарске, Морнаром и Теодом из Црне Горе, као и Кумановом и Кожувом из Македоније (иако ови клубови играју у различитим групама такмичења у коме су екипе одиграле већ два кола) без помињања осталих учесника ове лиге из Србије Израела, Грчке и Хрватске.

Конфузији је допринела и информација да ће Приштина у групи Б заузети место Теодо Тивата, који је одустао од такмичења, а ова екипа у сутра дочекује нашег представника ОКК Београд.

– Екипа у среду у 10.00 путује за Тиват на утакмицу са Тедом. Немамо никакву информацију да ће црногорски клуб да се повуче из лиге. Норамално ћемо изађи на паркет да одиграмо утакмицу. Ако се испостави да Тиват жели да иступо из лиге и да место уступи Приштини, ОКК Београд ће као српски клуб, обавити консултације са КСС, Владом Србије и Министраством за спорт и омладину и одреговати по њиховим упутствима – рекао је председник ОКК Београда Љубиша Ђуровић.

Председник Балканске лиге, Шеј Штрикс је протекла два дана боравио на Косову и после инспекције одлучио је да један од косовских тимова треба да буде део БИБЛ.

У Балканској лиги се ове сезоне такмичи десет клубова подељених у две групе: Галил Галбоа (Израел), Куманово, Козув (Македонија), Левски, Рилски (Бугарска), Ђуро Ђаковић (Хрватска), Морнар, Теодо Тиват (Црна Гора), Кавала (Грчка) и ОКК Београд (Србија).

У Кошаркашком савезу Србије су упознати са новонасталом ситуацијом.

– Нисмо добили никакву званичну информацију. Надамо се да је у питању нека грешка или дезинформација. Ако није, Кошаркашки савез Србије ће реаговати на једини могући начин. Балканска лига јесте део ФИБА Европа, а подсећам да је то тело у неколико наврата блокирало покушаје да се кошаркашки клубови са Косова укључе у званична такмичења под њеним окриљем. Понављам, чекамо званичну информацију и надамо се да је грешка – рекао је за Б92 Андрија Клеут, генерални секретар КСС.

 

(Вечерње Новости)