Прочитај ми чланак

ФИБА отписала Србију пред Мундобаскет: „Не знаш шта да очекујеш од њих“

0

Репрезентација Србије тек је осми фаворит за освајање предстојећег Светског првенства у кошарци, објавила је Међународна кошаркашка федерација.

У занимљивом тексту на сајту ФИБА наводи се да ова прогноза није званични систем рангирања селекција, али да представља процену њихових експерата уочи предстојећег Мундобаскета.

© Фото : fiba.basketball

Светско првенство ће бити одржано од 25. августа до 10. септембра у Јапану, Индонезији и на Филипинима, а Србија ће у прелиминарној фази играти у групи Б са Јужним Суданом, Порториком и Kином.

Селекција Светислава Пешића је тренутно шеста на ранг листи ФИБА, а последњи пут је била светски шампион 2002. године као селекција Југославије.

„Србија у свом тиму има Николу Јокића, који је вероватно у овом тренутку најбољи играч света.
Србија је пре четири године била главни предент за титулу на Мундобаскету, али је на крају завршила на петом месту. Ова селекција је требало да јуриша на титулу на Олимпијским играма у Токију, али није успела да се квалификује за ово такмичење. Србија је прошле године елиминисана од Италије у четвртфиналу Евробаскета, а у овом тренутку је немогуће знати шта се може очекивати од ових момака“, наводи се на сајту ФИБА.

Први фаворит за титулу је селекција САД, а потом следе Шпанија, Француска, Аустралија, Словенија, Kанада и Немачка.

Могуће је да на овакву перцепцију аутора анализе утиче и чињеница да су амерички медији пре неколико недеља најавили могућност да МВП финала НБА лиге Никола Јокић неће наступати за репрезентацију Србије због породичног славља које има у термину одржавања Мундобаскета.

Селектор Светислав Пешић је раније рекао да је Јокић на списку играча које би волео да види на шампионату света, али конкретнијих информација за сада нема.

Србија ће у односу на прошлогодишњи Евробаскет свакако бити појачана повратком Богдана Богдановића који вредно одржава форму. Да ли ће он бити фактор који би могао да помрси прогнозе ФИБА новинара показаће време.