Прочитај ми чланак

ПРИШТИНА ХОЋЕ У АБА ЛИГУ, Роман Лосац одговорио

0

ABA

Ми бисмо желели да играмо, али сада немамо квалитет. Јурећи резултате запоставили смо рад са младима, каже први човек клуба који има годишњи буџет од око 350.000 евра.

Члан управе кошаркашког клуба Приштина и функционер Кошаркашког савеза Косова и Метохије Ветон Кајтази изјавио је да тај клуб жели да игра у АБА лиги.

– Играмо у Балкан лиги већ две године, а прошле смо играли и фајнал-фор, што је огроман успех за нас. Ми бисмо желели да играмо Јадранску лигу, али моментално немамо квалитет. Током ових година, јурећи резултате запоставили смо рад са младима и сада моментално немамо сопствену базу играча – рекао је Кајтази агенцији Бета.

Кајтази је навео да су на Космету дошла два америчка тренера, како би радили са младим играчима и додао да постоји велика жеља да се успостави сарадња са Србијом на том пољу, јер према његовим речима Србија је најквалитетнија у региону.

– Један од главих проблема са којим се суочавамо је баш тај – рад са младима… Ту недостају јаке утакмице, не можемо да стичемо искуство и добијамо на квалитету. Поред тога имамо проблема са лошом инфраструктуром, мањком стручног кадра и још много тога. Радимо на решавању свега и верујемо да ћемо успети у свему, само да имамо добар приступ – додао је он.

КК Приштина, који је годинама освајач лиге Космета, има годишњи буџет од око 350.000 евра и да се највећи део обезбеђује од спонзора.

Члан УО КК Приштина истакао је да у косметским клубовима играју играчи из свих република бивше Југославије, осим из Србије.

– Овде има играча из Македоније, Црне Горе, Босне, Хрватске… У почетку када смо их доводили имали смо проблема са навијачима, јер су они говорили „шта ће вам они“… Већ после три утакмице ситуација је била у потпуности другачија – закључио је Кајтази.

Ништа од Приштине у АБА лиги, Србима не би било симпатично

Евентуално укључивање клубова са Космета био би директни уплив у проблеме. Нама то није потребно јер су нам изузетно значајни српски представници – каже генерални менаџер регионалног такмичења

На питање да ли некада постојала идеја или је укључивање клубова са Косова и Метохије ствар блиске будућности, генерални менаџер АБА лиге Роман Лисац, каже:

– Таква идеја никада није постојала, нити је видим као остварљиву ствар у блиској будућности. Иако је реч о спортским активностима, услова нема, нити би то било са симпатијама прихваћено у Србији. Ми смо раније на Борду и на разним другим састанцима, причали на многе теме, па је било некада питања и томе што ме питате. Међутим, све би почело и – завршило се на томе – прича за “Спорт” Роман Лисац.

Саговорник подсећа и да регионално такмичење које окупља екипе из већине некадашњих република СФРЈ, није углавном „друштванце” у које се свраћа и, излази.

– Клубови у АБА лиги се договарају, увек се ослушкује глас учесника. Евентуално укључивање клубова са Космета био би директни уплив у проблеме. Нама то није потребно. Нама су изузетно значајни српски представници, чије су утакмице најгледаније у лиги – констатовао је Лисац чињенично стање.

(Вечерње новости)