Прочитај ми чланак

Одбио плату од 500.000 долара, ево и зашто

0

nvo dolari

Један програмер Гугла одбио је годишњу плату од 500.000 долара у другој компанији, јер је била премала у односу на 3 милиона које зарађује на садашњем послу.

Захваљујући новцу којим располаже, Гугл је апсолутни победник у трци за талентима у Силицијумској долини. Последњи доказ за то је прича оснивача једне успешне стартап фирме који је понудио посао једном Гугловом програмеру, и то за годишњу плату од 500.000 долара.

Оснивач стартапа каже да га је програмер „откачио“, захваливши се на понуди уз објашњење да у Гуглу зарађује три милиона долара годишње.

Плата од три милина долара годишње, па чак и од 500.000 долара годишње, је прилично изнад просечне зараде у Силицијумској долини.

Ловац на таленте Скот Парсел каже да се годишња плата софтверских инжењера које ангажује, креће око 165.000 долара.

Просечна основна плата за инжењере у Гуглу износи 128.000 долара годишње.

Али зараде у Силицијумској долини могу и вртоглаво да расту, далеко више од поменутих три милиона долара. Тако је потпредседник Твитера Кристофер Фрај прошле године зарадио чак 10,3 милиона долара.

Гугл, иначе, ужива репутацију компаније која увек успева да придобије и задржи људе које жели. Гугл је нпр. успео да склони Ендија Рубина са места шефа за развој Андроида, а да га ипак задржи у компанији, где тренутно ради на развоју робота.

То је заслуга директора Лерија Пејжда који се потрудио да Гугл претвори у место где бистри људи добијају шансу да учествују у веома амбициозним пројектима решавања захтевних проблема. Пре него што је „преузео фотељу“ у Гуглу 2011. године, многи кадрови су напуштали компанију и одлазили у конкурентске фирме попут Фејсбука и Твитера.

Ситуација је сада потпуно другачија. Мада, велики фактор у свему томе има и огроман новац којим Гугл располаже.

(Б92)