Прочитај ми чланак

Ово су најплаћенији послови на свету у 2024. години

0

Висина месечне зараде је један од најважнијих параметара које узимамо у обзир када разматрамо неку позицију, јер, хтели ми то да признамо или не, новац је тај који покреће све(т). Управо зато, направљена је листа занимања која доносе плате далеко изнад просека.

Када бирамо занимање, обично разматрамо неколико важних сегмената: да ли нам је посао занимљив, да ли постоји простора да напредујемо и колико можемо зарадити на месечном, односно годишњем нивоу радећи то што желимо. Добра плата је, реално гледано, већини људи пресудна, јер се без новца данас не може живети – треба платити кирију или рату стамбеног кредита, основне потрепштине, школовање деце, треба издвојити новац за гориво и понеко путовање.

Уколико сте млади и тек треба да се определите којим ћете путем поћи, односно који факултет уписати, или сте на прекретници када је реч о каријери, можда вам овај списак најплаћенијих занимања који је саставио Нексфорд Универзитет буде одлична смерница, јер су зараде на овим позицијама на завидном нивоу.

12. Финансијски аналитичар – 85.000 долара годишње

Експерт у области финансијске анализе пословања компаније и трендова на тржишту годишње приходује нешто више од 85.000 долара, када је реч о развијеним земљама света. Финансијски аналитичари играју кључну улогу у доношењу свих финансијских одлука: процени исплативости инвестиционих улагања, креирању портфолиа актива и пасива у компанији, анализи ризика у пословању и слично.

11. Дата сајентист – 123.000 долара годишње

Позиција дата сајентиста је изузетно захтевна, али итекако плаћена. Ови стручњаци се баве анализом података користећи знања из области математике, статистике и програмирања, а њихова годишња зарада, према информацијама које су доступне, креће се око 123.000 долара.

10. Инвестициони банкар – 144.000 долара годишње

Инвестиционо банкарство је данас један од најуноснијих послова, а ови стручњаци играју кључну улогу у креирању финансијске стратегије компаније, припајању и аквизицији других привредних субјеката и пружању консултантских услуга у домену инвестиција у акције и хартије од вредности. Годишње инвестициони банкари у свету зараде око 144.000 долара.

9. Нафтни инжењер –  130.000 долара годишње

Истраживање, експлоатисање и прерада нафте и нафтних деривата су данас веома заступљена занимања, а поред тога и сасвим добро плаћена. Стручњаци из ове области годишње могу зарадити и до 130.000 долара, али ће за то морати добро да се „помуче“ – овакве позиције често захтевају службена путовања у неприступачне делове света, честу одвојеност од породице и рад у изазовним климатским условима, као и знања из области машинства, геологије, хемије и физике.

8. Корпоративни правник – 149.000 долара годишње

Стручњаци у области корпоративног права данас су изузетно цењени, о чему сведоче и просечне зараде које се у свету крећу око 149.000 долара годишње. Ови експерти су специјализовани за пружање правних савета великим корпорацијама и њихово заступање пред судовима, а поред знања привредног права они морају поседовати и висок степен критичког размишљања и аналитичких вештина.

7. Сениор софтверски инжењер – 194.000 долара годишње

Сениор софтверски инжењер је професионалац сс вишегодишњим искуством у области програмирања и развоја софтвера. У тиму су они најчешће задужени за пројектовање, имплементацију и одржавање сложених софтверских система у складу са специфичним потребама компаније, а на годишњем нивоу такви стуручњаци у развијеним земљама приходују око 194.000 долара.

6. Извршни директор – 197.000 долара годишње

Позиција извршног директора је за већину менаџера средњег нивоа сан, али она изискује не само изузетна знања, већ и изванредне лидерске способности и моћ стратешког размишљања. Они којима пође за руком да кроз каријеру савладају све препреке и попну се на сам врх лествице за то ће бити и врло лепо „награђени“ – просечне годишње зараде у великим компанијама варирају око 197.000 долара.

5. Internet of Things архитекта – 131.000 долара годишње

Internet of Things архитекта је заправо професионалац у области пројектовања и имплементације архитектуре IoT система. Другим речима, он је задужен за креирање инфраструктуре која је у основи комуникационих система, беспрекорну обраду података и контролу унутар тих система. За ову позицију потребна су информатичка знања, а пожељно је и разумевање рачунарског инжењерства или неке сродне дисциплине. Internet of Things архитекта може зарађивати и до 131.000 долара годишње уколико се на светском тржишту позиционира добро и уколико има богато радно искуство, према подацима Нексфорд Универзитета.

4. Психијатар – 255.000 долара годишње

Брига о менталном здрављу је данас врло изражена, а добри психијатри – једни од најтраженијих стручњака. Они играју кључну у логу у превенцији, дијагностиковању и лечењу менталних обољења, као и саветовању у области психијатрије и психотерапије. Имајући у виду колику одговорност ова професија са собом носи, можда је чак и недовољно плаћена – годишње у свету ови стручњаци зарађују око 255.000 долара.

3. Хирург – 297.000 долара годишње

Извођење хируршких процедура је један од најзахтевнијих послова данашњице. У њиховим рукама се свакодневно налазе животи људи којима се судбина није осмехнула, а који би све на свету дали да из операционе сале изађу здрави и прави. У земљама као што је Америка изузезни стручњаци из области хирургије годишње зараде нешто више од 297.000 долара, али нажалост, у већини земаља света је ова цифра драстично мања.

2. Кардиолог – 324.000 долара годишње

Болести кардио-васкуларног система годишње однесу на стотине хиљада живота. Изузетних стручњака из ове области медицине у свету има релативно мало (имајући у виду реалне потребе), те су њихове зараде у свету веома високе. Према статистичким подацима, специјалиста кардиохирургије у свету зарађује просечно око 324.000 долара.

1. Анестезиолог – 338.000 долара годишње

Изузетних стручњака у области анестезиологије у свету има релативно мало, а ово занимање се сматра једним од најодговорнијих када је реч о медицини. Стога су њихове зараде у свету веома високе. Специјалиста анестезиологије у свету зарађује просечно око 338.000 долара, а ова позиција је убедљиви „победник“ у категорији најплаћенијих занимања на готово свим порталима који се баве статистиком зарада.