Прочитај ми чланак

„Рингишпили ручно прављени, купљени на отпаду“: Власник луна-парка о несрећи…

0

Несрећа каква се десила данас у Куршумлији не може се десити у луна-парковима који су фабрички произведени, и сви такви - ручно прављене рингишпили као овај који се урушио, не смеју да раде, рекао је за Н1 Александар Жупањевац, власник једног луна-парка у Србији.

„Страшно је то што се десило, ја немам речи. Оваква несрећа се не може десити у луна-парковима који се купују фабрички. Последњих година, све несреће које су се у Србији десиле у луна-парковима, биле су на крстастим рингишпилима. Ти рингишпили су ручно прављени, купљени су на неком отпаду, тако нешто никако не би смело да ради. Они су као дивљи таксисти, па погледајте само слику како тај рингишпил изгледа. Нико не би требао да стави своје дете на такав рингишпил“, рекао је у емисији Неwснигхт Александар Жупањевац, власник луна-парка.

Не постоји закон о контроли луна-паркова

„Директног закона о контролисању луна-паркова нема код нас. На нас, луна-паркове односи се Закон о раду и Закон о здрављу на раду. Када је реч о Београду, провере обавља градски секретеријат који има јако велико искуство у томе“, каже.

„Секретеријат одлучује ко може да ради, а ко не. Морате да имате и атест, а њега издају фирме које имају лиценцу коју им је дала држава. Ви их позовете и они дођу и изврше контролу. То су људи инжењери, машинци, људи који раде струју. Ми у Београду треба да имамо контролу на сваке три године, али заправо ми луна парк контролишемо и зовемо их једном годишње“, објашњава Жупањевац.

Он тврди и да се несреће у Србији дешавају само у луна-парковима који се селе из места у место.

„Човек оде и купи рингишпил, купи на отпаду неку машину и стави је да ради. То је недопустиво. А како ради, па зна на вашару неког Перу, Мику или Лазу из општине, пита – јел могу, он казе – може, и то тако увек буде. Када се деси несрећа увек је грешка власника, и оног ко је рекао да може да ради рингишпил. Атест проверава локална самоуправа, односно, прво онај плац мајстор који је задужен да испред локалне самоуправе проверава луна-парк“, објаснио је Жупањевац и рекао да сваки објекат у луна-парку, сваког дана, прво мора да има визуелну контролу.

„Па се онда луна-парк пусти да ради сам, два-три сата, па се преконтролише струја. Углавном, нови рингишпили су такви да се на њима не може ништа да се деси“, навео је.

Жупањевац је истакао и да луна-паркове попут овог у Куршумлији треба одстранити, као и да ће иницирати код државних и градских служби да ако рингишпил нема атест, не може да ради.

Подсећамо, у Куршумлији је данас дошло до несреће када се урушила конструкција рингишпила на вашару. Како је јавила репортерка Н1, укупно је повређено тринаесторо деце. Једна девојчица је у тешком стању пребачена у Клинички центар Ниш.

Како преносе Јужне вести, према информацијама дежурног лекара Дома здравља у Куршумлији, троје деце је задржано у тој установи ради даљих прегледа и дијагностике, двоје је након прегледа са лакшим повредама отпуштено кући, а поред тешко повређене девојчице која је транспортована на даље лечење у УКЦ Ниш, још седморо деце је на дијагностици у прокупачкој Општој болници.