Прочитај ми чланак

ДОСТОЈАНСТВЕНО Фудбалерке одбиле пријем код Вучића након освајања медаље

0

Женска репрезентација Србије у мини фудбалу у августу прошле године остварила је историјски успех освојивши бронзану медаљу на Светском првенству у Украјини. То је била прва медаља за српски мини фудбал и у мушкој и у женској конкуренцији. Ту чињеницу покушао је да искористи Александар Вучић, упутивши позив на пријем српским играчицама, након месец и по дана. Ипак, оне су га избојкотовале огорчене изостанком финансијске помоћи од стране државе.

Синиша Миланов, селектор женске репрезентације Србије у мини фудбалу, причао је о овом покушају убирања политичких поена.

– У августу прошле године смо учествовали на Светском првенству и освојили треће место. То је прва, историјска медаља за српски мини фудбал и у мушкој и у женској конкуренцији. Полуфиналну утакмицу смо играли против апсолутног фаворита, репрезентације САД, с обзиром на то да је Америка у женском мини фудбалу убедљиво најбоља репрезентација на свету. Непобедиви су, као у кошарци амерички „дрим тим“. И ту смо изгубили само 2:0, када смо направили атракцију у Украјини, где су сви навијали за нас. Купили симпатије љубитеља фудбала – каже Миланов.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Minifudbal Srbija (@minifootball_serbia)

Након такмичења фудбалерке су добиле позив на пријем од Александра Вучића у Председништво. Но, с обзиром на то да им је позив касно стигао и да им финансијска помоћ од државе није послата, Миланов каже да су одбили тај пријем.

– Позив на пријем смо добили тек месец и по дана након првенства, када више нисмо могли да се окупимо. Већина девојака и стручног штаба је била да се не оде на пријем, тако да нисмо на крају отишли, али они су то искористили па су на сајту Председништва објавили причу да се поносе нама, како смо шампиони… Та прича и даље постоји на сајту Председништва. Искористио је наш резултат да се похвали. А када је требало да се путује, када се правио тим и када су била потребна средства за припрему, нису се претргли нешто посебно око тога, па су девојке искористиле, свака на свој начин, да избојкотује пријем. Што је легитимно, имајући у виду да су многе ствари финансирали из свог џепа – објашњава Миланов.

Он истиче да су резултати наших спортиста махом индивидуални квалитет и труд, жеља и улагање својих средстава, тако да не постоји неки посебан разлог због чега би играчице морале да се одуже држави за добре резултате.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Minifudbal Srbija (@minifootball_serbia)

– Мини фудбал је спорт који се слабо прати, тек кад се освоји медаља или оствари запажен резултат, онда мало узме пажњу јавности, што је донекле и нормално. Међутим, зато су девојке и биле огорчене, јер када је требало да се одлази, буџет нам је био доста скроман, а када смо се вратили неко би то искористио да се промовише и каже како је Србија дивна земља која има најбоље мини фудбалерке у свету, што је генерално тачно, али то је све њиховим индивидуалним трудом и фанатизмом који су уложили у све то. Најмање је то неким системом државе.

Миланов каже да у репрезентацији настављају са радом, да је створена окосница тима, али да, ипак, нешто у читавом систему није како треба.

– Репрезентација Србије би требало да буде изнад свега, свим клубовима и играчицама. С обзиром да је мини фудбал у питању и да није при Фудбалском савезу, доста клубова из великог фудбала није хтео да пусти своје играчице на СП. Ту бих поменуо ФК Војводина, пошто сам из Новог Сада, који није пустио играчицу која нам је била битна за неку нашу визију игре, док је, на пример, девојка из Скопља, првака Македоније, пуштена глат, с образложењем да је њима у интересу да та девојка напредује – каже Миланов и закључује:

– Дошли смо на проблем сујете клубова да не желе да пусте своје играчице због неких припремних утакмица. Код нас је дубоко проблем у људским односима, у систему, у клубовима. Нама, генерално, у спорту треба велики рестарт. Ја само могу да замислим како то све изгледа на неком професионалном нивоу, типа Звезде, Партизана, Чукаричког, где је велики новац у причи, када то тако изгледа у малом женском фудбалу.