Прочитај ми чланак

Бекрић: Највећи дан за мене и српску атлетику! (Видео)

0

sp-bekric11_620x0

(Вечерње новости)

Пред циљ сам замислио породицу и извукао последњи атом снахе – каже наш бронзани репрезентативац у трци на 400 метара препоне.

Бронза из најлуђих снова! Бронза од сувог злата!
Емир Бекрић је трећи на планети, направио је подвиг какав српска „краљица спортова“ не памти. Новим, другим државним рекордом у само два дана, вундеркинд из Србије је оставио иза себе легенде светске атлетике попут олимпијског шампиона Феликса Санчеза и освојио треће место у финалу трке на 400 метара препоне на Светском првенству у Москви – 48,05.

За чак 31 стотинку брже него у полуфиналу трчао је европски вицешампион. У последњих 80 метара, ухватио је корак са водећима, јер пета или шеста позиција нису задовољиле Београђанина у дебитанском финалу! Желео је медаљу одмах и сад и појурио је свог саборца из прве две трке на шампионату, Мајкла Тинслија. Американац је други прошао кроз циљ у времену (47,70), док се златом окитио Џехуа Гордон са Тринидада (47,69).

– Ово је највећи дан за српску атлетику, али и за мене као атлетичара. Максимално сам се сконцентрисао да дам све од себе. Пред циљ сам замислио своју породицу и извукао последњи атом снахе из себе. Хвала свима на подршци – рекао је Бекрић.

 

Резултати финалне трке:
1. Џехуе Гордон (Тринидад и Тобаго) 47,69
2. Мајкл Тински (САД) 47,70
3. Емир Бекрић (Србија) 48,05
4. Омар Киснерос (Куба) 48,12
5. Феликс Санчес (Доминиканска Република) 48,22
6. Хавијер Кулсон (Порторико) 48,38
7. Мамаду Хале (Сенегал) 48,68
8. Кирон Клемент (САД) 49,08

Финале атрактивне дисциплине било је једно од најбољих и најбржих у историји, али то није уплашило јединог Европљанина, који је пронео славу целог континента. У конкуренцији вишеструких освајача медаља са највећих такмичења, Емир је остао потпуно хладнокрван.

Од прве препреке било је јасно да ће му стаза број осам опет донети срећу, као и на Европском првенству у Хелсинкију прошлог лета, када је узео сребро.

На средини трке чинило се да Србин губи дах, да ће тешко издржати паклен темпо до самог краја, али тада је на стази оставио оно што је показивао пре сваке трке у Москви. Срце.

Право ниоткуда створио се момак од 22 године, шампион Европе у конкуренцији млађих сениора. Престигао је Кубанца Омара Сиснероса, власника најбржег времена ове сезоне, и у последње метре ушао са невероватном одлучношћу. Бронза му је била надохват руке, а историјску прилику да понови успех Иване Шпановић није могао да пропусти.

sp-bekric-mala-slika

Емир Бекрић је највеће изненађење планетарног шампионата, и апсолутни херој Србије. Мало ко му је давао шансу за медаљу, али ученик Мирјане Стојановић ове сезоне је бриљирао, био је недодирљив на свим такмичењима и најавио је да може до високог пласмана у Москви. Али, треће место можда ни он сам није сањао.

Најпре је државни рекорд, остварен на ОИ у Лондону (49,21) померио до 49,15 на митингу у Марибору, па на 48,83, чиме је поставио рекорд Медитеранских игара. Затим је победио и на ЕП за млађе сениоре у Тампереу са 48,76, а у финале планетарног шампионата је ушао са 48,36. То је готово секунд брже него прошле године у ово време, а представља двадесети резултат свих времена међу Европљанима!

Ако настави крупним корацима да прескаче препоне, на Европском првенству у Цириху следећег лета биће међу фаворитима за медаљу, а за две године на СП у Пекингу и на ОИ у Рију 2016. озбиљно ће претити данашњим ривалима.

– Већ са 22 године је схватио да га очекује светла будућност – говорила је тренер Мирјана Стојановић.

ЧЕСТИТКА ПРЕДСЕДНИКА И ПРЕМИЈЕРА
Председник Србије Томислав Николић и Владе Србије Ивица Дачић честитали су данас Емиру Бекрићу освајање бронзане медаље у трци на 400 метара с препонама на Светском првенству у Москви.

– Поштовани Емире, твојим низом медаља сврстао си се у врхунске спортисте, представио своју земљу и обрадовао све њене грађане. Наши спортисти сваког дана постижу изванредне резултате који су одраз неизмерног талента и непрестаног надограђивања, борбености, истрајности и воље. Хвала ти на начину на који нас представљаш и којим пружаш пример и мотив другим спортистима – наводи се у честитки председника Николића.

– У име Владе Републике Србије и своје лично име честитам Вам на изузетном успеху на Светском првенству у Москви. Ова медаља има златни сјај и Ваша је заслуга што се Србија враћа у светску атлетску елиту. Желим Вам још пуно трофеја којима ће се Србија радовати – наводи се у честитки премијера Дачића.