Прочитај ми чланак

Земља кошарке: Србија има историјску шансу

0

Кошаркаши Србије ће се у недељу борити за титулу шампиона света.

Србија је у првом полуфиналу елиминисала Канаду и отишла у финале Светског првенства.

Орлови ће тамо играти са Немцима који су сензационалним тријумфом над Сједињеним Америчким Државама остварили пласман у финале.

Србија ће у недељу од 14 часова и 40 минута моћи да подигне трофеј шампиона света по шести пут у својој историји (рачуна се и Југославија) и тако постане најтрофејнија репрезентација на свету.

Да ли ће се злато вратити кући, сазнаћемо после дуела Србије и Немачке који ће бити „паклен“.

Ово је седми пут у историји ФИБА Мундобаскета да две европске селекције играју за светску титулу, а први пут се догодило 1967. године у Уругвају када је Југославија изгубила од Совјетског савеза.

Потом је Југославија освојила прву титулу победом над Бразилом на наредном Мундобаскету, а онда следи пораз од УССР 1974. године и чувена Манила 1978. године када је Југославија без пораза освојила трофеј.

Опет та Манила и опет се играло у чувеној Аранети (друга фаза у Малл оф Асиа) и сада Србија може да по шести пут подигне титулу јер тренутно САД и Србија имају по пет трофеја светског шампиона.

Србија, за сада, има 11 медаља и сигурно ће узети 12. само ћемо видети ког одличја, док су Американци већ на бројци од 12 медаља и чека их 13. уколико победе Канаду у борби за бронзу.

Десет медаља имају и Руси, док Бразилци имају шест по две златне, сребрне и бронзане. Последње злато је Србија освојила 2002. године када је селектор био управо Светислав Пешић, човек који је и сада на клупи Србије.