Прочитај ми чланак

Србија-Хрватска 16:11 (ВИДЕО)

0

Сваки важан меч против Хрвата Србија је добила. Када су међусобни дуели у питању, у кошарци и ватерполу бољи смо од Хрватске, нерешено је у фудбалу и рукомету Србија-Хрватска.   

Ако је судити према ономе како смо до сада били расположени против Хрвата у међусобним дуелима колективних спортова, не би требало да се плашимо пред гостовање фудбалској селекцији Хрватске на “Максимиру“. Штавише, можемо да певамо ако ће исход 22. марта на стадиону Динама бити као што је у већем броју дуела које смо имали у претходних 17 година.

Укупно, 16:11 је у тријумфима за српске репрезентације.

Од распада некадашње Југославије имали смо доста успеха. Може се рећи да смо у међусобним дуелима успешнији од Хрвата чак и у спортовима у којима они освајају много више медаља, попут рукомета. Предност у кошарци је апсолутна, у одбојци Хрватска уопште није ривал, у ватерполу било је и радости и туге, али наши су чешће побеђивали, док смо у фудбалу забележили два ремија, из којих је тадашња репрезентација Југославије много више профитирала.


САЛЕТОВА ТРОЈКА БОЛИ НАЈВИШЕ

Фудбалске репрезентације Југославије и Хрватске одиграле су до сада два меча – о:о на “Маракани” у августу 1999. године и загребачких 2:2, који су за нас били равни победи, пошто смо тим ремијем директно отишли на Европско првенство у Холандији и Белгији 2000. године.

Кошаркашку рапсодију отворили смо у Барселони 1997. године тројком Салета Ђорђевића, а завршили је оним мечом у четвртфиналу СП у Турској, када су слободна бацања Александра Рашића навела и хрватског коментатора да учинак Срба пореди са немогућим.

Хрвати би били “изгубљени” пред овај меч да нема рукомета. И ту смо много боље стартовали у дуелима првих година после рата, али смо од 2000. године у дебелом заостатку, где нам, ипак, она победа у Београду са полуфинала Европског првенства представља солидну утеху за неколико везаних неуспеха.

О ватерполу да не причамо много. Репрезентација Србије без сумње изазива највећи респект у свету када је игра на голове у води у питању. Имали су Хрвати важних победа против нас, али када су мислили да је најважније да нас сруше, када је “пола” Загорја дошло у Словенију, у Крању су доживели хладан туш, а поједини навијачи и купање у базену после интервенције обезбеђења. Освојили смо те 2003. године европско злато и углавном убудуће редовно добијали комшилук.

ФУДБАЛ:

Србија (ЈУГОСЛАВИЈА) – Хрватска = два ремија

КОШАРКА:

Србија (ЈУГОСЛАВИЈА) – Хрватска = 3:0

РУКОМЕТ:

Србија (ЈУГОСЛАВИЈА) – Хрватска = 4:4, уз један реми

ВАТЕРПОЛО:

Србија (ЈУГОСЛАВИЈА) – Хрватска = 9:7, уз два ремија

(телеграф.рс)