Прочитај ми чланак

ВУЧИЋ: Ускоро се састајем са Путином

0

"Мене не занима са ким се Федерика Могерини састаје, нити ћу ја да питам са ким ћу ја да се састајем", рекао је Вучић и додао да ће председник Николић ускоро имати састанак с кинеским колегом.

Премијер Александар Вучић најавио је да ће се у наредним недељама састати с председником Русије Владимиром Путином и да то није питање за Федерику Могерини.

Како је навео, српски званичници не питају с ким се састају званичници ЕУ, па се очекује исти узвратни однос.

Фото: Ројтерс

„Мене не занима са ким се Федерика Могерини састаје, нити ћу ја да питам са ким ћу ја да се састајем“, рекао је Вучић и додао да ће председник Николић ускоро имати састанак с кинеским колегом.

Вучић је то рекао поводом састанка Федерике Могерини са представницима опозиције, које је он назвао „представницима бивше власти“.

Лидер СНС је рекао да је доказ демократичности Србије и оценио да је на том састанку вероватно било „тужакања учитељици“. Након тога, поручио је да ће „онај из задње клупе“ победити све.

Премијер Србије је рекао да је шефица европске дипломатије увек добродошла у Србију, без обзира на атмосферу у парламенту током њеног говора, када су посланици Двери и СРС протестовали и ометали је.

Како је рекао, она је лично веома коректна према Србији, без обзира на то што „нисмо увек били сагласни у оценама одређених догађаја“.

„Они који говоре да Србија не треба да буде на европском путу, не говоре добро о будућности Србије. Могу да се љутим и дурим на њих безброј пута, отворено им увек кажем шта мислим, али Србија се налази на европском путу, наставиће да ради и испуњава своје обавезе, али ћемо увек чувати и своју слободу. Економска сарадња са земљама Европске уније је важна“, рекао је Вучић.

Како је навео, „у турбулентним временима у региону, Србија ће успети да сачува стабилност“.

Говорећи о односима у региону, Вучић је рекао да је с представницом ЕУ разговарао и о томе, али је и упитао „шта би се рекло да он поручи да неко треба да се склони из Сарајева или да Срби узму ствари у своје руке“.

На другој страни, Федерика Могерини се захвалила на, како је рекла, божанственом гостопримству, уз осмех прокоментарисала дешавања у скупштини и рекла да се осећа делом овог региона.

Након тога, говорила је о подршци Србији на европском путу, као и о ситуацији у региону.

„Живимо у времену несигурности и потенцијалних тензија које би могле да дестабилизују регион, па чак и ситуацију ван региона. Порука коју желим да пренесем јесте да ми препознајемо да се Србија одлучила за пут ка ЕУ. Протекле две године су великим трудом и заједничким радом постигнути велики резултати, сигурна сам да ће даља посвећеност бити од користи и српском народу, али и грађанима ЕУ“, рекао је Вучић.

О ОБУСТАВИ РАДА ПАРЛАМЕНТА

Вучић је рекао да „не види никакав проблем у томе што Скупштина Србије пред председничке изборе неће радити 28 или 29 дана“. Премијер је рекао да су у време претходне власти те паузе трајале и по три месеца.

„Ништа није блокирано, нигде не јуримо. Не видим никакав проблем, донети су сви важни закони“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Он је додао и да се није уплашио „представника бившег режима“ и њихових, како је навео, „директних претњи насиљем“.