Прочитај ми чланак

Вучић: 7000 динара није мало

0

aleksandar-vucic_660x330

БEOГРAД – Премиjер Србиjе Aлександар Вучић поручио jе данас опозициjи коjа критикуjе jеднократну помоћ просветарима да његова влада даjе мало, али води државне финансиjе у плус, док су некадашње власти давале много и увеле државу у – минус.

„Седам хиљада динара ниjе мало, а државу ће коштати између 1,7 или 1,8 милиjарди динара“, указао jе премиjер у Скупштини Србиjе и истакао да ће се Србиjа, уколико неко заустави реформе, вратити у прошлост галупираjућег jавног дуга.

Oн jе, у обраћању посланицима у Народноj скупштини, нагласио да би то био повратак у прошлост у коjоj jе сва одговорност била у повећањима само пред изборе, без икаквог система.

Истакао jе да овде ниjе реч о томе да се некоме нешто узима да би се дала помоћ, или повећање плата и пензиjа, а поготово не да неко некога понижава.

„Да видимо шта ћемо да урадимо и за оне коjи имаjу ниже плате од 25.000, а коjе нико ниjе дирао, али jе и за њих ово значаjно. Не повећавамо само учитељима и наставницима плате, већ и професорима“, каже премиjер.

Oн jе рекао да jе разговарао са представницима свих репрезентативних синдиката у просвети.

„Jа сам тражио 5.000, некако смо измолили MMФ да то повећање буде 6.000 динара, а на краjу смо прихватили захтев синдиката да то ипак буде 7.000″, рекао jе.

„Нисам очекивао да ће неко хистерично да реагуjе када повећавамо плате и пензиjе. Tолико смо добре резултате направили да нам jе MMФ дозволио то да радимо. Написали су да наставимо овако и да ћемо и следеће године моћи то да радимо“, указао jе он.

Вучић jе казао да jе MMФ то одобрио, она организациjа, коjа jе 2011. била у Србиjи, и након свега месец дана боравка побегла, услед катастрофалне кризе коjу су изазвале тадашње власти.

Oни коjи сада држе придике и тираде довели су до потпуне пропасти српске економиjе, коjа данас после много година поново расте, и земља излази из рецесиjе, привреда се опоравља, а почињемо и да враћамо оно што смо због неодговорности раниjих власти морали да одузмемо.

Премиjер jе подсетио посланике да влада гради систем коjи подржава цео свет, коjи нема везе с политиком, већ са економиjом и животом.

„Наше реформе су добре, то каже свет, а не Aлександар Вучић“, приметио jе.

Према његовим речима, по први пут после 27 година, Србиjа има више грла стоке него претходних година, када се и на том пољу ишло силазном путањом.

Вучић jе указао да jе данашња седница посвећена исплати jеднократне подршке запосленима у просвети, укључуjући и професорима на универзитетима у износу од 7. 000 динара.

Oн jе истакао да jе то веома значано, иако неки тврде да се ради о безбачаjноj мери.

Вучић jе рекао да jе у преговорима са MMФ, са коjим имамо споразум коjи не предвиђа повећања, влада успела да договори прихватање захтева синдиката, коjи су тражили ову jеднократну помоћ.

 

Извор: Танјуг