Прочитај ми чланак

„Власт у стању занесености, које претходи паду диктатуре“

0

Професор Института за филозофију и друштвену теорију Александар Фатић сматра да је власт у Србији у стању занесености, која претходи сваком паду диктатуре.

Професор Фатић недавно је заједно са колегом Војином Ракићем послао отворено писмо председнику Србије Александру Вучићу. Сада се поново обратио у форми отвореног писма, чију садржину преносимо у целости:


„У склопу актуелног режима, сви су се на неки начин занели. Извршна власт се занела Беливуком, навијачима и замишљеном америчком и европском подршком, заборављајући на чињеницу да криминал и злоупотребе увек, пре или касније, дођу на наплату. И та правда ће ускоро доћи, јер америчке подршке више нема. Доналд Трамп је изгубио изборе непосредно након подршке и глупирања челника српског режима који су га подржавали. Метју Палмер, који је учествовао у подршци Александру Вучићу, преко ноћи је смењен са утицајног места у вашингтонској администрацији и послат на понижавајуће место отправника послова на Исланд, што је отприлике исто као да министра полиције из Београда пошаљете за шефа смене ватрогасаца у Куршумлију.

Заменик шефа мисије у Београду, господин Ескобар, постављен је на Палмерово место у Вашингтону, и тиме је постао и шеф америчком амбасадору у Београду, Годфрију, познатом по једењу ћевапа са Вучићем. Све то се дешава након изјава појединим дезертера и полтрона Мирјане Марковић о „српском свету“, и фашистичког агитовања за уништавање Босне и Херцеговине, у чему учествују и неки интелектуалци.

Занели су се. То је кратка дијагноза стања које претходи паду сваког диктатора и сваке диктатуре.

Међутим, није извршна власт једина која се занела. Правосуђе се такође веома занело. Част часним судијама и тужиоцима, велики број носилаца правосудних функција се такође занео, посебно одредбом Коштуничиног устава о томе да „судија није дужан никоме да образлаже своје схватање права“, па су се упустили у самовољно одлучивање мимо сваког моралног и цивилизацијског обзира. Тиме су се сврстали заједно са Вучићем, Вулином и сталим припадницима режима који су се занели у вршењу извршне власти и прокламовању неприхватљивих идеологија и експанзионистичких пројеката.

Устав ће се мењати, и судије ће морати да одговарају за сваку самовољну и незакониту одлуку, поготово за оне одлуке којима су очигледно кршили процесна и материјална права грађана, а посебно за одлуке којима су за рачун режима и по налозима режима жртвовали немоћне, децу, сиромашне, и противнике режима. То се односи на притварање протестаната прошлог лета, на опструкцију поступака за паљење кућа новинара, на одузимање деце противницима режима, на заташкавање изборних злоупотреба и одбацивање кривичних пријава, на непроцесуирање журки са малолетницама од стране припадника режима, на нерешавање, годинама, скандала са украденим бебама грађанима и грађанкама Србије, на тешке злоупотребе у синергији са криминалцима из система „социјалне заштите“ од којих је тек понеки ухапшен, попут директора дома за старе у Крагујевцу који је наше родитеље, наше старе, „лечио“ ветеринарским лековима.

Судије и тужиоци ће морати да се науче основним чињеницама, од којих су три најважније. Прва је та да је друштвени морал изнад права, као што је етика као стандард изнад права. Етику ће морати да савладају и дисциплинарно, кроз наставу, и практично, кроз казне које ће претрпети због досадашњег понашања, како у суду, тако и ван суда.

Друга чињеница је да то што је неко лакомислено или грешком ставио у устав да могу да раде шта хоће не значи да у Србији, у нормалном друштву какво ће оно, надајмо се, ускоро постати, то стварно и могу.

Морал је изнад сваког закона, па тако и изнад Устава.

Људска и грађанска права су Свето писмо за сваког, па и за њих, укључујући и људска и грађанска права противника режима и немоћних и рањивих грађана Србије.

Трећа чињеница је да постоје органски односи у друштву које не смеју да нарушавају и њима да тргују, јер тиме руше саму супстанцу друштва, као и придружена чињеница да не смеју да сарађују са криминалцима у извршној власти када је јасно да се ради на виктимизацији невиних грађана. За нарушавање органских односа у друштву нема опроштаја.

Сви су се занели.

Они који нису хтели да чују шта значи извршна наредба председника Бајдена о индивидуалним санкцијама за корумпиране припаднике све три гране власти на Балкану, сада имају још једну прилику, да добро прочитају значење нових одлука америчке администрације.

Сваку занесеност прати отрежњење кроз друштвене промене.

А отрежњење је често болно. До неиздрживости“, наводи се у писму професора Александра Фатића.