Прочитај ми чланак

УН о Хагу: Председник Николић први добија реч

0

Почеле припреме за седницу ГС УН посвећену раду Хашког трибунала, државама упућена позивна писма. Јеремић: Верујем да ће наши напори допринети помирењу народа, услов је пуна истина.

Вук Јеремић послао позиве
Председник Србије Томислав Николић биће први говорник на дебати у Генералној скупштини Уједињених нација на тему улоге међународних кривичних трибунала у остваривању правде и помирења између народа, која је заказана за 10. април у Њујорку, сазнају ”Новости”.

Уколико се за расправу пријави председавајући председништва БиХ Небојша Радмановић, он ће говорити други, а трећи ће бити председник Руанде. Затим следе представници осталих држава чланица УН и посматрача, а према нашим информацијама интересовање за дебату су показале Русија, Кина, САД, ЕУ, Бразил, Јужна Африка, Кенија…

На адресе чланица УН у уторак су отишла писма-позиви за учешће у дискусији, чиме је почела формална припрема ове седнице. Њу је још у новембру иницирао председник ГС УН Вук Јеремић после ослобађајуће одлуке Жалбеног већа Хашког трибунала за хрватске генерале Анте Готовину и Младена Маркача.

Јосиповић резервисао место
Иако је било притисака да се термин за расправу измени, тако да се не поклопи са даном оснивања НДХ, датум је остао непромењен. Хоће ли Хрватска бити за говорницом ГС тог дана, још није познато, али ако одлука буде да ову земљу представља њен председник Иво Јосиповић, и он ће бити у врху листе говорника. За поподневни део, позив је, како сазнајемо, упућен и Готовинином адвокату.

У позивима се чланицама УН образлаже тема дискусије и њен формат, а после Нирнбершког процеса, ово ће бити први пут да се учинак међународног кривичног правосуђа ставља на расправу у отвореном формату ГС.

Уводне речи 10. априла имаће генерални секретар УН и председник ГС УН. У преподневном делу говориће представници држава чланица УН и високи представници судова.

Позив је упућен Међународном кривичном суду, као и судовима за бившу Југославију и Руанду. У поподневном делу биће два панела под називом: ”Правда” и ”Помирење”. На њима ће и публика моћи да поставља питања, а учесници ће бити историчари, представници удружења жртава, високи бивши функционери Трибунала.

Председник ГС УН Вук Јеремић оценио је, за ”Новости”, да припреме за јавну расправу теку добро.

Улога председника ГС, како наводи, била је да изабере тему и обезбеди највишу светску позорницу, као и да оно што буде изречено у расправи постане званични документ УН.

– На државама чланицама је да изнесу своје мишљење. Мислим да ће и поподневна расправа бити изузетно интересантна, јер ће тада бити прилика да се о раду Трибунала расправља са стручне стране, као и да се чују мишљења представника жртава.

Верујем да ће наши напори помоћи остварењу онога што сматрам да треба да буде најважнији циљ, а то је истинско помирење између народа.

Оно мора бити базирано на утврђивању пуне истине – каже Јеремић.

Председник Генералне скупштине УН овлашћен је да по окончању расправе састави званичан документ УН који ће обухватити садржај дискусије.

(Новости)