Прочитај ми чланак

Ухватили Вучића у изборној крађи: Радуловић и ДЈБ поднели кривичну пријаву (ВИДЕО)

0

Председник Доста је било (ДЈБ) Саша Радуловић рекао је да су посланици тог покрета јуче извршили увид у бирачки материјал и утврдили да су избори лажирани, али да Републичка изборна комисија (РИК) није реаговала због тога.

„Имате правно насиље у Републичкој изборној комисији где игноришу све доказе, не желе да провере ништа што им кажете. Ово вам је отприлике као и све друге институције система које не раде, односно раде у интересу власти“, рекао је данас Радуловић на конференцији за новинаре у холу Народне скупштине.

„Суштинска неправилност је да је оно што је у записницима на основу којих РИК проглашава резултате не одговара садржају џакова“, казао је Радуловић.

Међутим, како је навео, тих 2.700 приговора РИК је одбио без икакве провере.

„Нису проверили да ли записници на основу којих одређују изборне резултате одговарају џаковима. Јуче смо извршили увид у четири од тих 2.700 џакова и у сва четири смо пронашли оно што смо утврдили у приговору“, казао је.

Тако су, како је рекао, на бирачком месту број 14 на Чукарици пронашли да у записнику пише да су добили 2.000 гласачких листића за гласање, а да је у џаку неискоришћено 1.627.

„Када смо пребројали џак има их 773. Значи 854 листића недостају у џаку. Неко из бирачког одбора их је извадио и предао неком другом“, казао је председник ДЈБ и додао да сада раде тужбе Уставном суду због тога.

Неправилности су, казао је, открили и на бирачком месту број 40 на Чукарици, где је и сам гласао и где су, такође, утврдили да садржај записника не одговара садржају џака. „Бирачки одбор је добио укупно 1.746 гласачких листића. Невероватно, али у џаку се налази 1.765 листића. Значи у џаку имате 19 листића више него што је бирачки одбор физички добио од РИК“, казао је и навео да су поднели приговор због тога, али га је РИК одбио, опет без икакве провере.

Истакао је да начин на који су, како је рекао „пеглали гласање“ изгледа као да су проценти за све листе већ били додељени, па су само уписали бројеве.

„А онда је број за СНС (Српска напредна странка) ‘пеглан’ пошто нису могли баш да ускладе џак са овим. СНС на том бирачком месту има 21 глас више него што је забележено у записнику. Значи, себи су одузимали гласове да би ‘испеглали’ листић“, рекао је.

Он сматра да је тиме очигледно да се ради о изборном намештању на тим бирачким местима, као и да су неправилности открили и на бирачком месту 76 у селу Шишинце у Лесковцу.

„На том месту за ‘Суверенисте’ је било уписано нула гласова. У џаку смо пронашли 12 гласова. Тих 12 гласова се налазило у коверти листе за Вељу Илића. Значи 12 листића уредно заокружених за ‘Суверенисте’ је било стављено у другу коверту. То је 3,7 посто гласова“ на том гласачком месту, рекао је Радуловић.

Приговор су поднели и за бирачко место број 12 у Трстенику, где је за Српску радикалну странку (СРС) уписано да имају 72 гласа, а у џаку је било седам гласова, а такође је уписано да Александар Шапић има 22 гласа, а у џаку је 15 гласова за њега.

„Па је уписано да Савез војвођанских Мађара има 11 гласова, у џаку нема ниједног гласа за њих. За листу Суверенисти три гласа се налазе у џаку и нису пребројани“, навео је он.

Радуловић је рекао да су очекивали крађу на овим изборима али су, ипак, одлучили да изађу на њих јер се, по њему, избори краду од увођења вишестраначја у Србију, а то значи у последњих 30 година, па онда не би имало смисла бојкотовати само једне изборе.

„Једини начин да се против овога боримо је да наставимо да учествујемо и да рскринкавамо крађу. Ја не видим алтернативу. Алтернатива је да одустанемо“, истакао је.

А кад одустанете од избора, казао је, онда владајућа странка добије две трећине мандата у Скупштини и добије апсолутну власт.

„Не само апсолутни власт за доношење закона, него и апсолутну власт за промену Устава. Овај пут један човек на тацни добија двотрећинску већину у скупштини. Ми ћемо наставити да се боримо, али ово вам је салдо бојкота“, казао је.

„Ми не одустајемо. Ово борба је маратон, ваља нам истрајати у овој борби“, навео је председник ДЈБ.