Прочитај ми чланак

У прекршају сте ако сами СИПАТЕ ГОРИВО на пумпи?!

0

Да ли гориво на бензинској станици сипате сами или чекате продавца да то учини? По неким проценама, али и речима продаваца, 40% наших возача долива самостално, док осталих 60% није склоно самопослуживњу, а ови који су у већини формално правно поступају исправно, наводи се у емисији САТ на РТС.

Закон о трговони препознаје самоуслуживања, али противпожарни прописи не! Односно, постављају претеране захтеве по којима је потребно знање и обука на нивоу лица задуженог за точење горива у рафинеријама.

Да ли онда када дођете на бензинску станицу и сами почнете да точите гориво – правите прекршај?

– Зависи ко тумачи прописе, Сектор за ванредне ситуације МУП када тумачи прописе, и уопште та бранша, они сматрају то манипулацијом горива попут оног у рафинеријама и складиштима, што не постоји нигде у свету. Самопослуживање на безинским станицама је уобичајно у свим земљама Европе. Она је код нас једним прописом регулисано на такав начин да је могуће и дозвољено, а другим прописом заправо се доводи у питање да ли је дозвољено возачу да сам точи гориво у своје возило. Зато би било добро да се у неком наредном периоду то искристалише и протумачи прецизније, јер доводимо у опасност и власнике бензинских станица и потрошаче – рекао је генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић за емисију САТ.

Занимљиво је питање „шта ћемо онда са бензинским станицама на којима је предвиђено самопослуживање, па и са онима на којима нема физичког присуства запослених“. Има их свуда у Европи и свету, али и све више код нас.

Наши прописи дозвољивају њихов рад, чак прописују и потребну опрему, видео надзор и сл. и на њима само купци могу да сипају гориво. У овој неусклађености прописа постоји, ипак, неко сагласје, а оно се односи на точење течног нафтног гаса (ТНГ).

– Противпожарни прописи сврставају бензинске станице у категорију веома опасних постројења попут рафинерије и складишта. Обавеза обуке, чак запослених точиоца је иста као у овим постројењима што нема никаквог смисла. Једино где је обука важна и где возачи не смеју сами да сипају гориво у своје возило је заправо сипање ТНГ. ТНГ због својих криогеник карактеристика има низ опасности који могу да настану и због тога је важно да увек, без изузетака, раде запослени на бензинским станицама који су за то обучени – наводи Томислав.

С обзирам на све, можемо само констатовати да точење горива у резервоар од стране купца није забрањено.

Штавише, овакав начин продаје је и предвиђен уколико је продавац обезбедио техничке услове и купац барем може да буде спокојан да је то гориво легално и провереног квалитета захваљујући систему константног мониторинга и програмом маркирања деривата нафте.