Прочитај ми чланак

Тепић: Неваспитани господине Гренел, суверенитет Србије гази ваш Вучић

0

Вучић, Трамп Тачи и Гренел договарали су укидање Међународног суда за злочине ОВК - поновила је своју тврдњу Мариника Тепић, одговарајући на оптужбе Ричарда Гренела да "она не зна о чему говори".

Подсетимо, на данашњој седници Одбора Скупштине Србије за контролу служби безбедности чланица Одбора и посланица Странке слободе и правде (ССП) Мариника Тепић осврнула се на недавни интервју некадашњег америчког изасланика за дијалог Београда и Приштине.

Она тврди да је Гренел у интервјуу изнео да су он, Трамп, Вучић и Тачи раније „постигли историјски договор који је подразумевао укидање суда у Хагу за злочине ОВК над српским становништвом“.

– Зар не мислите да би ваљало да знамо и да Србија зна да ли је ово тачно или сада и господин Гренел шири неке лажне информације о Александру Вучићу? Да нам Гренел лепо каже да ли је тачно да је Вучић правио историјске споразуме да се укину суђења ОВК за злочине над Србима? Позовите и председника Србије – ја снимак имам, можемо да му пустимо, то је велики интервју на јавној америчкој платформи, па и за случај да избегне да дође и одговори нама, можда одговори бар новинарима – казала је Тепић.

Гренел је на ове тврдње одговорио на X-у.

– Ова жена не зна о чему прича. Она уопште није била укључена. Пребрзо доноси закључке након што је одслушала један интервју. Потребни су нам политичари који су озбиљнији у проналажењу чињеница него да говоре пре него што сазнају. Чињеница је да је идеја била да свака земља истражује сумњиве злочине и да се с њима бави интерно – не преко међународног суда ван своје земље, већ у Србији. Жалосно је што не верује у суверенитет своје земље – написао је Гренел.

Тепић је на то одговорила да не само она, него ниједан грађанин Србије није био укључен.

– Неваспитани господине Гренел, да – „ова жена“ није била укључена, као ни било који други грађанин Србије у ваше тајне договоре Вучић-Тачи. Суверенитет Србије гази Ваш Вучић, Ви му помажете и лоше се правдате, али чињеница остаје: договарали сте укидање Међународног суда за злочине ОВК – нагласила је она.

Гренел је у интервјуу који је водио Доналд Трамп Млађи испричао како је позвао тадашњег председника Косова Хашима Тачија и председника Србије Александра Вучића у Овални кабинет код Доналда Трампа, како би се постигао „историјски договор“ о укидању одељења хашког трибунала за злочине на Косову.

Према речима Гренела, ту информацију је поделио са људима из Министарства правде, који су му рекли да сачека јер прво треба обавестити тадашњег специјалног тужиоца Џека Смита, а данас сарадника Џоа Бајдена. Епилог овога је, према Гренеловим тврдњама, било то да је Смит у року од неколико недеља подигао оптужницу против Тачија.

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току преузмите нашу апликацију за Андроид или Ипхоне.