Прочитај ми чланак

РУСИ ОТВАРАЈУ НОВИ ФРОНТ! Украјинци не знају шта пре да бране! Наређена евакуација

0

Украјина журно шаље појачања у свој североисточни регион Харков како би одбила покушај Русије да пробије локалну одбрану, саопштиле су украјинске власти.

Ово представља тактичку промену Москве коју украјински званичници очекују недељама док се рат протеже на трећу годину.

Интензивирано је ноћно гранатирање Вовчанска, у области Харкова на мање од пет километара од руске границе, рекао је регионални гувернер Олех Сињехубов.

Бараж је подстакао власти да почну евакуацију око 3.000 људи. Тада је, око зоре, руска пешадија покушала да продре у украјинску одбрану код Вовчанска, саопштило је Министарство одбране Украјине и додало да је распоредило резервне јединице да одбије напад.

Руски војни блогери рекли су да би напад могао означити почетак руског покушаја да направи „тампон зону“ коју је председник Владимир Путин обећао да ће створити раније ове године, како би зауставио честе украјинске нападе на Белгород и друге руске пограничне регионе.
Украјина је раније саопштила да је свесна да Русија окупља хиљаде војника дуж североисточне границе, у близини Харковске и Сумске области. Док су снаге Кремља покренуле најновију копнену офанзиву на истоку Украјине, украјински обавештајни званичници су рекли да очекују да ће снаге Кремља напасти и на североистоку.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је да је војска његове земље предвидела напад и припремила свој одговор.

– Сада се води жестока битка у овом правцу – рекао је Зеленски, а пренела је украјинска јавна телевизија Суспилне.

Иако Русија вероватно не може да заузме Харков, други по величини град у Украјини, то би могло да примора Украјину да пошаље више трупа у регион, остављајући друге области подложнијим нападима. Такође, присиљавање украјинских власти да евакуишу цивиле ће вероватно изазвати поремећај и преусмерити ресурсе.

– Цео град је сада под масовним гранатирањем, није безбедно остати овде – рекао је шеф администрације Вовчанска Тамаз Хамбаришвили за украјински Хромадски радио.