Прочитај ми чланак

УХЛЕБИО СЕ МИЛОГОРАЦ: Маровић тражи да му Србија да пензију и службеног возача

0

Бивши председник државне заједице Србија и Црна Гора, и са Милом Ђукановићем главни кривац што се Црна Гора отцепила од Србије, Светозар Маровић, тражио је од Републике Србије као правног наследника државе Србије и Црне Горе пензију и службеног возача, незванично сазнаје лист "Дан".

Реч је о привилегијама које су прописане Законом о председнику Србије, а припадају бившем шефу државе, што се у овом случају односи и на некадашњу државну заједницу јер је њен правни наследник Србија.

„Маровићев адвокат Здравко Беговић није могао ни да нам потврди ту информацију, нити да је демантује“, пише Дан. Он је подгоричком дневнику саопштио да „није разговарао с Маровићем на ту тему“.

Маровић се налази на лечењу у Београду, а Црна Гора га потражује као, што је потврдио у споразумном признању кривице, „шефа организоване криминалне групе“ која је направила вишемилионску штету Општини Будва.

За Маровићем су црногорске власти расписале потерницу зато што се није одазвао на издржавање затворске казне али се он налази наводно на психијатријском лијечењу у Београду и није способан да се одазове захтеву за издржавање затворске казне у Црној Гори због депресивог стања у коме се налази, преноси „Мондо.ме“.

Његово стање се, како је недавно саопштио његов адвокат Беговић, граничи са суицидним понашањем.

Потпредседник Владе Црне Горе Зоран Пажин недавно је затражио од Небојше Стефановића хапшење Маровића.

Маровић је обављао функције председника Скупштине Црне Горе, потпредседника ДПС-а и потпредседника Владе Црне Горе.

Бившем шефу државе се не ускраћују председничке привилегије чак ни уколико почини кривично дело.

– Новина у односу на претходни закон о правима и обавезама председника јесте да нема више одредбе по којој су право на све привилегије губили уколико би починили кривично дело и били осуђени на дуже од шест месеци – пренео је „Дан“.

Према члану 43. закона, шеф државе има право и на дипломатски пасош као и право на приступ архивама из времена када је био председник, преноси Дан.