Прочитај ми чланак

Тачи опет прети: Нећемо допустити одвајање севера Косова

0

Косовски премијер Хашим Тачи изјавио је да Косово и Србија „треба да нормализују односе”, и нагласио да се „никада неће допустити одвајање северне енклаве у којој претежно живе Срби”.

 „Косово се определило за дијалог са Србијом, за нормализацију односа. Косово ће имати користи, Србија ће имати користи. То ће значити крај ере конфликта у региону и бржем процесу интеграције свих земаља (у ЕУ)”, рекао је Тачи у данас објављеном интервјуу агенцији Асошиејтед прес.

 Тачи је казао да су судбина Срба на Косову и „чврсти стисак” Србије када је у питању север Косова главни камен спотицања на релацији Беград-Приштина.

 Неки српски званичници предлажу поделу као најбоље решење за Косово, али Тачи је децидан да би прекрајање граница био опасан преседан за Балкан и да Срби са севера Косова треба да се интегришу у косовско друштво, наводи америчка агенција.

 АП истиче да је тај задатак додатно отежан, јер су „Срби са севера Косова били обмањивани од званичног Београда пуних 12 година да ће доћи до поделе”.

 „То се никада неће догодити. Подела (Косова) подразумева промену граница за најмање шест земаља“, нагласио је Тачи.

 Други „камен спотицања” је извештај Дика Мартија, специјалног известиоца Савета Европе из 2010. године, у коме је оптужио припаднике „Ослободилачке војске Косова”, укључујући и Тачија, за убиство заробљених српских цивила током 90-их година прошлог века и продају њихових унутрашњих органа, што су званична Приштина и Тирана у више наврата негирала, истиче АП.

 Раније овог месеца, српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић је обелоданио сведочење кључног сведока, који је „у детаље описао тешке оптужбе” на рачун Тачија и његових сабораца које ЕУ сада истражује.

 Тачи је, у интервјуу за АП, одбацио те оптужбе и оценио да је то „научна фантастика“, мада је признао су оне „нарушиле његову слику и слику Косова”.

 Америчка агенција подсећа да је више од 90 држава признало независност Косова, укључујући и већи део Европе, али да Србија инсистира да никада неће признати независност Косова које гледа као „срце своје нације”, упркос томе што ЕУ тражи од званичног Београда да нормализује односе с Приштином, као предуслов за чланство у ЕУ.

 „Ми треба да почнемо. Што је више одлагања (дијалога) о проблемима с којим се суочавамо, теже ће тај процес бити завршити. Зато, и Косово и Србија треба да се боре да ухвате корак у циљу бржих интеграционих процес”, казао је Тачи.

 ЕУ ће 10. октобра, како наводи АП, објавити извештај о напретку Косова на путу за отпочињања процеса стабилизације и придруживања, упркос томе што је 5.600 припадника НАТО снага и даље задужен за надгледање безбедности на Косову, а 3.000 припадника мисије ЕУ и даље има коначну реч у правосуђу.

 

(Танјуг)