Прочитај ми чланак

Стручњаци Вучића „ухватили“ у лажима

0

SEDNICA VLADE SRBIJE

Једна од запаженијих изјава потпредседника Владе Србије Александра Вучића да је после много година у нашој земљи смањена незапосленост за пет одсто, наишла је на оспоравање опозиције, али и стручне јавности и синдиката.

Наиме, Вучић се позвао на податке Статистичког завода да у поређењу са априлом, када је незапосленост била 25,5 одсто, данас имамо 20,1 одсто, што је оценио као „изванредан напредак“. Међутим, одмах је реаговала Демократска странка истакавши да ти подаци нису тачни и тражила од Вучића и Српске напредне стране „да јавности покажу где су ти новозапослени радници и да званични подаци Владе објављени у Билтену јавних финансија на сајту Министарства финансија говоре управо супротно“.

Ту су и контраподаци. Према подацима Националне службе за запошљавање, број незапослених је крајем октобра 2013. достигао 760.000 људи, што је за 0,1 одсто више у односу на септембар, а за један одсто више него годину дана раније. У октобру 2013. стопа регистроване незапослености била је 28,7 одсто, што је повећање у односу на исти месец прошле године за 0,4 одсто. А према подацима из месечног истраживања Завода за статистику, укупан број запослених у октобру 2013. исти је као у претходном месецу и износи 1.720.000, док је у односу на исти месец 2012. мањи за 0,3 одсто.

Економски аналитичар Милан Р. Ковачевић каже да тврдња о смањену незапослености није реална и да представља политичку изјаву са циљем ширења оптимизма међу грађанима.

– Вучић се позвао на резултате анкете која је урађена на одређеном узорку и која никако не може бити репрезентативна, односно не може да понуди реалну слику стања. Када је реч о таквим стварима, једино су релевантни званични статистички подаци, а постојећи никако не показују резултате које је изнео први потпредседник Владе.

Наиме, према пресеку који је правила Национална служба запошљавања из октобра 2013. године број незапослених је повећан, а број запослених грађана није се повећао. Ти подаци делују сасвим реално јер с обзиром на постојеће економске проблеме у протеклој години је било отпуштања у сектору грађевине и трговине, и логично звучи да се број запослених смањивао, а никако повећавао – објашњава Ковачевић.

Ни председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић не верује у веродостојност податка о смањену стопе незапослености који је изнео први потпредседник Владе Вучић.

– Једини релевантни подаци су они које је изнела Национална служба за запошљавање, а они показују да је дошло до раста, а не заустављања незапослености. Званична статистика показује да је стопа незапослености у Србији 25 до 26 одсто, што представља највећу стопу незапослености у Европи. Међутим, оно што је важно приметити је да је реална стопа незапослености у Србији и још већа, јер је без посла, према евиденцији релевантних институција попут Међународне организације рада, више од милион људи.

Наиме, Национална служба за запошљавање у случају да се незапослени до предвиђеног рока не јави, таквог корисника брише са своје евиденције, без обзира да ли је он нашао посао или не. Неки незапослени који живе на селу једноставно немају новца да плате аутобус, оду до града и озваниче свој статус незапосленог код надлежне службе. Тако да и по тој линији имамо више незапослених него што то показују званични подаци – закључује Веселиновић.

(Данас)