Прочитај ми чланак

СТАМАТОВИЋ Златиборца се не продају ни за милион €, Вучић овде никад неће победити

0

- Александар Вучић и СНС никада нису победили у Чајетини и никада неће победити зато што овде живе људи који се не плаше.

Милан Стаматовић, председник општине Чајетина, победио је у свом крају и Александра Вучића, новоизабраног председника. Овај Златиборац доказао је да има поверење својих суграђана, а не боји се да диже свој глас против власти.

Уз Еспресо апликацију ниједна друга вам неће требати. Инсталирајте и проверите зашто!

О пројекту на Златибору који је блокиран, о изборима и протестима, али и плановима говорио је за Еспресо.рс.

Прочитајте цео интервју:

Зашто се константно блокира изградња гондоле, која се финансира из буџета опстине Чајетина?

– Па ми када смо кренули да радимо ову гондолу и да планирамо ми нисмо ни могли да слутимо да ћемо наићи на ове проблеме везано за дозволе са сарадњом са државним институцијама. Мислили смо да је то пројекат као и сваки други и да ће то ићи својим током као и сви наши локални пројекти за које ми издајемо грађевинске дозволе где нигде никакве проблеме нисмо имали и сматрали смо да ни овде нећемо имати проблем.

Ми тада нисмо могли да схватимо да неко жели да читаву планину поклони приватним лицима и у првом моменту када смо то наслутили и нашим грађанима, мештанима, инвеститорима говорили о томе, па и политици и политичарима, људи су то одбијали на глупост. Говорили су да су то бесмислице и да је то немогуће у једној нормалној држави. Да се на тај начин крчми државна имовина и да неко жели да прибави државну имовину, без да плати накнаду или да то ради у складу са Уставом и Законом.

Ми смо, како је која фаза пролазила, долазили у ситуацију да то не можемо да реализујемо и не можемо да активирамо и видели смо шта је у суштини и био проблем. То да неко хоће да читаву планину преведе без накнаде приватним лицима. Како смо одмицали у овој инвестицији и прикупљали ту документацију, тако смо сваки пут наилазили на одређене препреке и мислили смо да је то само онако политички. Да неко хоће онако да вас заустави или државна бирократија.

Ни ми нисмо могли да замислимо да је ово стварно једна добро осмишљена и организована група која ради против интереса државе Србије. Самом изградњом гондоле ми реметимо читаву концепцију ових људи који су направили тај паклени план где би државно земљиште преводили на приватна лица па би они касније убирали те приходе или би то земљиште, што је за нас Србе најтрагичније, најтеже и најопасније, касније препродали овим економским мигрантима и овде на овим пределима да промене ту етничку структуру становништва.

Познато је да Златиборци нису погодни за манипулације, за обликовање, за уцене и кроз историју ми смо увек подизали свој глас.

Тако смо васпитавани. Вероватно и менталитет људи и сама клима као и услови у којима живимо јесу такви да не дозвољавамо да нас било ко потцењује и вређа нам интелигенцију и дешавало се да сам ја остајао на тој функцији у континуитету и да смо долазили до сазнања.

Сваки пут некако смо ишли испред њих, предвидели смо и предупредили сваку њихову следећу фазу, тако да нисмо дозволили да то земљиште пређе у приватне руке. Али сада смо дошли у ситуацију да они (Министарство и људи из владајућег режима) не желе да нам издају. Морам да кажем да, од када сам ту у општинској управи, срећем све једне те исте људе у министарствима и то је

једна организована криминална екипа која спроводи налоге или странаца или раде за своје личне интересе, а против интереса државе. Ми то морамо да изнесемо и то је моја дужност и обавеза да о томе говорим, ма колико ме то коштало.

Јесте ли Ви предали захтеве за дозволу?

– Па видите, и то је једна класична замена теза. Ако неко нон-стоп то понавља са позиције министра и говори о томе: „Па они нису ни поднели захтев“. Свако ко се бави овим пословима или било каквом градњом било каквог објекта, па и неког најмањег, зна која процедура мора да се испоштује ои шта вам прво у тим службама траже. Прво вам траже доказ о власништву. Ви ако немате доказ о власништву, ви не можете да поднесете захтев за грађевинску дозволу, а овде је управо то спорно – тај доказ о власништву. Ми се споримо са тим и постављамо питање: „Да ли је ово земљиште у власништву државе или је у власништву приватних лица како нам то са ових националних медија поручују министри и службеници у државним институцијама?“. Очигледно је да раде за приватне инвеститоре, а не за државу која их плаћа.

Шта ће мештани Златибора добити изградњом гондоле, а шта Србија?

– Мештани Златибора ће добити једну нову понуду. Ако смо ми за ових неколико година увећали свој буџет за сто пута са 200.000 евра подигли смо буџет на 20.000.000 евра. Са овим новим улагањима, са новим инвестицијама, изградњом инфраструктуре, са добрим привредним амбијентом и гондолом, ми бисмо добили нови туристички садржај, нову понуду и нови број гостију. Са овом инвестицијом, општина Чајетина, а и цела Србија, може да очекује да Златибор са неких 300.000 садашњих посетилаца подигнемо на милион посетилаца на годишњем нивоу, а то би значило у неком периоду десет милиона ноћења. Није тешко израчунати – једна мала општина са 15.000 становника, десет милиона ноћења – колики су то приходи и за само место и за државу Србију.

Александар Вучић је изабран за председника Србије на изборима 2.априла, али у овом крају Ви сте победник. Како вам успева, зашто људи гласају за Вас?

– Морам да се вратим само на један пример из кампање, или после кампање, када су сви очекивали да председнички кандидати честитају Александру Вучићу па су нас осуђивали. Конкретно мене зашто нисам хтео да честитам премијеру Вучићу. Наравно да нећу да честитам некоме ко није победио у једној равноправној утакмици. Он је поставио себи одређене привилегије и омогућио да са позиције премијера, председника свих институција, свих локалних самоуправа води ту кампању. Блокирани медији, кратка кампања, нотари…

Све је учинио да ова утакмица не буде регуларна и равноправна, а њему би то требало да буде највећи интерес како би одбацио сумње и осталих кандидата и јавности и струке и да каже да жели да обезбеди фер и регуларну утакмицу. И када се то све завршило, зашто је био проблем да сви председнички кандидати могу да оставаре увид у изборни материјал и да погледају да ли су ти џакови регуларни, да ли се манипулисало и крало на тим изборима. Они то нису дозволили.

Ако су сигурни у своју победу, шта је проблем да ми отворимо те џакове, да погледамо шта има у њима и да упоредимо са записницима. Са те стране није била фер утакмица. Ја мислим да сам ја једини председнички кандидат који је тражио оцену уставности избора. Ја на то имам право и имам право да у то сумњам, а какву ће одлуку да донесе Уставни суд, то је на њима. Ја сам више пута тражио оцене уставности за неке одлуке и законе ове власти који су донети у њиховом мандату.

Ни дан данас се ништа није десило и то оставља једну мрљу и сумњу на његов избор. Како се добијају избори овде у Чајетини, то је најбољи пример да уз сву сиву моћ, институције, блокиране медије, Александар Вучић и СНС никада нису победили у Чајетини и никада неће победити зато што овде живе људи који се не плаше.

Овде живе људи који су економски независни. Овде живе људи које не можете да купите за 1.000 динара и сендвич јер би то била највећа увреда. И да им понудите милион евра, за поштене Златиоборце и људе са овог округа је то највећа увреда да продају своју част и да продају свој глас. Тако да је овде једна потпуно другачија клима. Људи овде знају ко је ко.

Могу они да наручују текстове и да ме омаловажавају и називају разним именима, то мени само доноси нове поене, нове гласове зато што људи који живе овде знају да то није тачно, да су то наручени текстови, да је то политички маркетинг и то мени само иде у прилог.

Сигурно СНС и Александар Вучић никада неће победити у Чајетини, управо из ових разлога.

Шта мислите о протестима који се одржавају широм Србије?

-Протесте младих људи апсолутно подржавам зато што исказују своје незадовољство крађом гласова, јер то је светиња у свакој држави. Ако вам неко украде или онемогући бирачко право или злоупотреби ваш глас, то је највећа злоупотреба инешто свако од нас мора да штити. Разумем оне који нису изашли и који бојкотују изборе, то је њихово право, али мислим да држава мора нешто да уради на томе. Сви морају изаћи на изборе да се укључе у политичку утакмицу јер је то животна утакмица. Ево сада се показало да Александар Вучић са подршком од непуних 20 одсто има апсолутну власт у Србији и доноси све одлуке.

Он је постао и председник свих локалних самоуправа јер је он поставио те људе који га слушају као марионете. Председник Владе, Скупштине.. Видели сте да Маја Гојковић не сме ништа да уради ако Александар Вучић не одобри. Сада и председник државе. Он је спојио све те функције мимо нашег Устава и мимо наших закона и то је једна класична диктатура.

Ми се морамо борити против тога и ја ћу се сигурно борити и подржаваћу студенте у тим захтевима. Ти додатни захтеви, мање-више нису толико битни- смене неких људи у РИК-у, смена председнице скупштине или дитектора РТС-а. То је илузорно и непотребно тражити ако су све полуге опет у рукама једног човека, Александра Вучића, он ће поставити само веће послушнике. Смену бих разумео само ако би нека комисија, на изборима или на конкурсу, поставила ове људе. Ако ће их опет постављати Александар Вучић, ту се ништа неће променти. Основни захтеви би требало да буду, по мојој добронамерној сугестији, да тражимо да се одблокирају медији, да се не злоупотребљавају државне институције од стране једног човека, да се уреди бирачки списак, покрију сва бирачка места видео надзором и да се не злоупотребљавају гласови и не купују бирачки одбори – да се ту не врши манипулација.

Једном речју речено, да се обезбеди фер и демократска утакмица, па да се тек тада иде на парламентарне изборе. У оваквој утакмици где Александар Вучић сам прописује правила и прописује казне мислим да је илузорно излазити на изборе. Ја ћу активно учествовати у томе и водити акцију да се поштује Устав и обезбеди фер и демократска утакмица, јер сам то на овим председничким изборима на најбруталнији начин осетио – злоупотребе, манипулације и дискриминације политичких противника.

Поред гондоле, који су следећи планови општине Чајетина?

– Ми и даље настављамо са изградњом гондоле и имамо велики број капиталних пројеката на којима треба да радимо. Када се заврши гондола, грфадићемо на потезу међустанице, у Рибници код акумулације за водоснабдевање Златибора. Прави се потпуно нови Златибор – нови спортски садржај. То ће бити „Златни град“ (радна верзија). Хоћемо ту да направимо смештајне капацитете за припреме спортиста, за здравствени туризам и туризам високе категорије и пратеће садржаје за оних додатиних милион посетилаца који треба да дођу на Златибор јер ми то можемо – имамо инфраструктуру. Наши следећи пројекти јесу на заштити животне средине и алтернативним изворима енергије и на томе већ радимо кроз одређене студије. Припремамо планску документацију и за 3-4 године бисмо прогласили прву еколошку општину у Србији, то би била Чајетина јер за то већ имамо одличне предиспозиције и пројекте.

То можемо да реализујемо само да нас овај државни режим и људи који злоупотребљавају институције не успоравају и ми морамо да се боримо и трошимо енергију против режимских распикућа. То би било нормално у свакој држави да радите и да вас држава помогне ако сами тражите инвеститоре, улажете новац и дајете допринос за развој економије сопствене државе.

 

Надам се да ће врло брзо сви Срби то препознати, али страни инвеститори и да ће ово бити један позитиван пример промена у Србији.