Прочитај ми чланак

Шта би Коштуница рекао Мерекеловој?

0

Наговештај Ангеле Меркел да Немачка у догледно време неће одобрити почетак преговора о чланству у ЕУ, отвара питање којим путем Србија треба да иде, а политичка неутралност у том смислу је најбољи пут за земљу, оценио је данас лидер Демократске странке Србије Војислав Коштуница.

„Изјава Ангеле Меркел којом јасно наговештава да Немачка у догледно време неће одобрити приступне преговоре за учлањење у ЕУ отвара суштинско питање којим путем Србија треба да иде даље“, пише у саопштењу Д С С, достављеном агенцији Бета.

Коштуница је оценио да би игнорисање немачког става према даљем проширењу ЕУ било неодговорно пошто је, како је навео, „немачки глас пресудан у ЕУ“.

„Србија је од 2008. године својим државним и националним интересима, пре свега Косовом и Метохијом, плаћала европске интеграције, што није био случај ни са једном другом државом. Сада се Србији саопштава да ће незнано дуго бити у чекаоници за улазак у ЕУ. Србији није место ни у чијој чекаоници, већ треба да се окрене себи, свом развоју и својим интересима“, поручио је лидер ДСС.

Коштуница се заложио за „национални дијалог о ЕУ“ и назвао „догмом“ тврдњу да ЕУ нема алтернативу, истакавши да је политичка неутралост најбољи пут за Србију.

„У земљи је неопходан озбиљан дијалог о ЕУ, у којем нико никога неће оптуживати, већ ће се тражити најбољи пут за будућност Србије“, навео је председник ДСС.

„Догма да ЕУ нема алтернативу, више нема живота, али зато још нема довољно снаге да се нађе позитивно решење, а то је политичка неутралност. Видимо и да Британија размишља о напуштању ЕУ, и била би велика грешка да Србија из европске чекаонице буде последњи следбеник Европске уније“, закључио је Коштуница.

 

(Бета)