Прочитај ми чланак

Србија да помогне Косову да добије столицу у УН

0

henri-bone

Директор Фондације „Конрад Аденауер“ у Србији Хенри Боне изјавио је да нема нових услова за почетак преговора Србије са ЕУ али је оценио је да би у перспективи требало пронаћи неко „креативно решење“ које би омогућило Косову столицу у УН, али које не би укључивало његово званично признање од стране Србије.

Он је у интервјуу Радију Слободна Европа рекао да би „Београд требало да размишља о крајњем потезу који треба да повуче пре уласка у ЕУ“ јер како је додао, „што пре покрене иницијативу за проналажење креативног решења мања је вероватноћа да ће бити доведен у ситуацију да се од њега тражи званично признање Косова.“

„Мислим да је важно пронаћи креативно решење које би омогућило Косову столицу у УН, али које не би укључивало његово званично признање од стране Србије“, рекао је Боне, подсећајући да је у немачкој историји било креативних решења за такве проблеме као што је било представљање Источне Немачке у Уједињених нацијама.

Када је реч о почетку преговора Србије са ЕУ, Боне каже да је оптимиста, да не зна да ли ће они почети у јануару или фебруару, али да је велика вероватноћа да ће се то десити почетком следеће године.

Он је одбацио спекулације о њиховом одлагању до марта наводећи да ниједна страна није потврдила гласине о томе.

Боне је поновио да нема нових услова и да се једино поставља питање да ли је Србија испунила критеријуме, односно да ли примењује Бриселски споразум.

Према његовим речима, веома је важно да Београд и Приштина до састанка Европског савета 19. и 20. децембра примене што већи број одредби Бриселског споразма.

Сада је, истакао је, кључно дефинисати преговарачки оквир и у томе ће немачки „нон пејпер“ свакако имати утицај. Треба утврдити начин да свако од поглавља у преговорима буде повезано са косовским питањем.

„Веома је важно да се на самом почетку прецизно дефинишу критеријуми за свако поглавље. Слажем се да је нормализација односа веома комплексно питање и једино се током преговора може утврдити шта она конкретно значи на терену“, каже он напомињући да то значи да треба држати отвореним ова поглавља.

Боне каже да ће поглавља 23, 24 и 35 бити отворена на самом почетку преговора и затворена при самом њиховом завршетку.

То значи да у међувремену могу бити допуњавана и конкретизована, имајући у виду отворена питања и конкретну ситуацију на терену. То је битно да би се очувала мотивација за реформе све време преговора“, каже он.

Када је реч о позицији Немачке, Боне сматра да ће званични Берлин помно пратити које су мере и реформе спроведене, све до 19. и 20. децембра када Европски савет треба да донесе одлуку.

„Ја сам оптимиста да ће до заседања Европског савета бити решена преостала отворена питања и да, онда, Берлин неће имати никаквих резерви за одређивање датума за почетак преговора са Србијом“, рекао је он.

Није у плану да се преговори одлажу

Београд — Директор Конрад Аденауера Хенри Боне је рекао, гостујући на Б92, да није у плану да се преговори са ЕУ одлажу за март.

О томе да ли Немачка припрема нове услове за напредак Србије ка чланству у Европској унији и како се појавила вест да Берлин предлаже да тај процес буде настављен тек у марту за Вести Б92 говорио је Хенри Боне, директор политичке фондације Конрад Аденауер, која је блиска владајућој Хришћанско-демократској унији у Немачкој.

Намачки извори оштро су демантовали изјаву премијера Ивице Дачића да би Немачка могла да тражи одлагање почетка преговора. 

Боне је рекао да, према његовим информацијама, нема планова да се преговори одлажу, а да нема ни конкретног датума кад би требало да почну. Претпостављам да су у питању домаћи разлози српског премијера за такву изјаву, рекао је Боне. 

„Одлука ће бити донета 20. децембра, и мислим да ћемо тада видети који ће конкретан датум бити, али ја сам оптимиста да ће то бити почетком следеће године“, каже Боне. 

Упитан да ли ће Србија стићи да дефинише преговарачки оквир до 19. децембра, рекао је да се преговарачки оквир већ неколико месеци припрема, у координацији Београда и Брисела. „То је већ у фази нацрта, мислим да само конкретна терминологија није јасна, биће јасне до 19 децембра“. 

На констатацију да је јасно да Немачка жели да повеже свако поједничано поглавље са Косовом, о чему год да се почну преговори да буде повезано са питањем Косова, и да уколико не буде прогреса између Београда и Приштине да би преговори могли да стану, Боне каже: 

„У резолуцији из јуна јасно је да ће се поглавље 35. бавити регионалним односима и нормализацијом односа, поготово са Косовом. Претпостављам да ће то бити примарно на том пољу. Видели смо да је све што Србија ради према ЕУ повезано и са Косовом, логично је да се то укључи у преговоре. Мислим да је Самит ЕУ то одлучио у јуну. И Влада Србије је тога свесна. Сада постоји предлог, у овом неформалном документу (нон-пејпр Немачке) да се директно повеже свако поглавље. Ја мислим да би то требало бити у оквиру поглавља 35. За свако поглавље постоје одређени пролазни циљеви и када је у питању нормализација процеса из Поглавља 35. Што се тиче осталих поглавља, попут оног око инфраструктуре, не може се искључити из њих да се дотакну и питања која се тичу Косова, и то у оквиру политичке конотације.“ 

Мислим да су сви свесни да ни једна страна не жели да успори процес преговора и људи који су састављали оквир преговора не желе да успоре напредовање Србије, каже Боне. 

Влада Србија заговара да се поглавље 35. остане Поглавље 35. које се тиче Косова, а да се остала поглавља ослободе тог питања, што стоји насупрот јасној немачко-британском иницијативи да све повежу са Косовом. Боне је на то рекао да је оптимиста да ће бити око тога постигнут компромис. 

„Није сврха немачко-британске иницијативе да се специфично успори процесс већ само да се предвиди где, у којим поглављима би могла да постоје питања која се тичу питања граница. надам се да ће главно поглавље бити Поглавље 35. а да ће остала бити само техникалија“, каже Боне. 

Мислим да постоји простор за оптимизам, очекујемо много од следеће рунде преговора у петак, казао је Боне. Он је додао да је доста тога урађено и да мисли ће 20 децембра бити донета позитивна одлука.

На подсећање да је изјавио да Србија треба да покаже „креативност“ тиме што би дозволила да Косово постане чланица УН, као и да се то у Србији тумачи као ново условљавање, рекао је: 

„Мислим да пре или касније, и да је то јасно наглашено из Берлина, да ћемо морати да имамо правно-обавезујући документ који ће гарантовати да Србија и Косово неће блокирати једни друге на путу ка ЕУ. Тај доцумент би требало да буде најкасније ратификован до онда када Србија треба да уђе у ЕУ. Што пре Србија почне да размишља о томе како да направи тај документ, она може да обликује тај исход и ја мислим да је то приоритет, да Србија треба да избегне званично признавање Косова, тако што ће ставити креативно решење.“ 

На констатацију да говоримо о УН, не о ЕУ, рекао је: 

„Немачка никад није признала Источну Немачку, а она је имала место у УН. Морате да размишљате и о другим факторима изван европских интеграција. То су и УН и укључење у друге организације“. 

Мислим да Србија и сада може да покуша да пронађе начин да незванично призна Косово, пре него што се придружи ЕУ, каже Боне. 

На питање да ли је то (правно-обавезујући документ о међународним организацијама, и УН) нови услов Немачке, каже да то не види тако. „Што се пре Србија позабави тиме биће јој лакше да обликује исход догађаја, а не да нешто буде форсирано на крају, што Београд не жели“, закључио је Боне.

(Танјуг, Б92)