Прочитај ми чланак

СРБИ, НЕ ИДИТЕ у НАТО: Порука из Москве стигла у Београд

0

Сергеј Железњак, функционер Путинове Јединствене Русије, упозорио: Ако се Србија дубоко интегрише у ЕУ, мораћемо да преиспитамо међудржавне споразуме... Русију брине покушај НАТО пакта да ојача своје позиције на Балкану, укључујући и у братској Србији, коју притискају да се одрекне Космета, поручио Железњак.

5

Сергеј Железњак, функционер Путинове Јединствене Русије, упозорио: Ако се Србија дубоко интегрише у ЕУ, мораћемо да преиспитамо међудржавне споразуме… Русију брине покушај НАТО пакта да ојача своје позиције на Балкану, укључујући и у братској Србији, коју притискају да се одрекне Космета, поручио Железњак.

Када се и ако Србија дубље интегрише у Европску унију, она ће највероватније изгубити међудржавне уговоре са Русијом на основу којих се производи из наше земље без царине извозе у ову земљу.
Такође, Русија би у том случају размотрила и укидање других споразума о војно-техничкој и другој помоћи и подршци нашој земљи. Ово је јуче саопштио Сергеј Железњак, високи функционер владајуће Јединствене Русије, који у Москви важи за једног од најближих сарадника руског председника Владимира Владимировича Путина!

– Русија ће вероватно бити принуђена да преиспита низ споразума са Србијом уколико се Београд дубоко интегрише у ЕУ. Нама је то потпуно јасно. Ми морамо да штитимо своје економске интересе – поручио је Железњак, који је и потпредседник руске Думе. Интервју у коме је говорио и о односима са Србијом објављен је на званичном сајту Јединствене Русије.

Претња НАТО

Железњак је такође истакао и да Москву „веома брине покушај НАТО пакта да ојача своје позиције на Балкану, укључујући и позиције у братској Србији“:

– У Црној Гори јасно видимо до каквог дубоког друштвеног раскола доводи стремљење да се земља увуче по сваку цену у Алијансу, упркос вољи народа. Зато Русија подржава напоре Београда у очувању војне неутралности и и даље ће спроводити такву политику као важан део пријатељских односа. Најважније је да путеве и методе даљег јачања неутралности, укључујући и идеју фиксирања те чињенице у Уставу као дугорочну гаранцију неуласка Србије у НАТО, одреде српске политичке снаге без икаквог притиска споља!

Говорећи о уласку Србије у ЕУ, Железњак је напоменуо да је „главни и апсолутно неприхватљив услов ЕУ за улазак Србије признавање независности Косова“.
– Јединствена Русија се у последње време чврсто придржава политике пружања подршке нашим српским партнерима, како владајућој партији, тако и опозиционим снагама, у спровођењу независног курса у интересу грађана – напоменуо је Железњак.

Коментаришући ове поруке из Москве, шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже за Информер да „апсолутно ништа не може нарушити добре односе Београда и Москве“.

– Србија и Русија су у најбољим могућим односима. Не постоје спорна питања између нас. Није спорна ни наша жеља за чланством у ЕУ и грађани немају апсолутно ниједан разлог да по овом питању брину… – подвлачи Дачић.

И Јадранка Јоксимовић, министарка задужена за ЕУ интеграције, каже да је држава јасно определила циљеве.

– Србија је као свој стратешки циљ поставила пут реформи, унутрашњег развоја и европских интеграција који на најефикаснији начин доприносе економском и друштвеном напретку. То су грађани препознали, дајући подршку таквом дискурсу – наглашава Јоксимовићева.

Ход по жици

Професор ФПН Слободан Самарџић каже да ово није никаква претећа порука Русије нашој земљи, али…

– Железњак је ипак у праву у једној ствари. Србија је у јануару 2014. потписала преговарачки оквир ЕУ у ком се наводи да ћемо морати да преиспитамо трговинске споразуме с другим државама. Иако се не прецизира када ћемо морати да се одрекнемо тих договора, чињеница је да што дубље Србија улази у Европску унију, то више мора да поштује њена правила. Влада Србије сада шета по танкој жици – закључује Самарџић.

4

Интегрална изјава Сергеја Железњака

Шта мислите о могућности уласка Србије у ЕУ и да ли би тај корак искомпликовао односе Русије и Србије? Србија би морала да подржи санкције према Русији, јер ЕУ већ од ње тражи да осуди поступке Русије на Криму. Шта ће Србима бити скупље – да уђу у ЕУ или да сачувају добре односе с нама?

– Интеграција у било какве савезе и друга питања спољне политике било које независне земље треба да буду питање унутрашњих интереса и мишљења грађана. У исто време примећујемо да је главни и апсолутно неприхватљив услов који је ЕУ поставила Србији признање отцепљења Косова и Метохије. Осим тога, Јединствена Русија дуже време чврсто подржава политику наших српских партнера, како владајућих партија, тако и опозиционих снага у спровођењу независне политике у интересу грађана Србије. Постоје неке тенденције у самом ЕУ које сада битно умањују значај преговора о варијантама интеграције Србије у тај међународни савез.

Јасно нам је да у случају дубоке интеграције Србије у ЕУ, пре свега, морамо да преиспитамо низ међусобних договора, да бисмо заштитили наше економске интересе. Осим тога, озбиљно нас забрињава покушај НАТО да појача своју позицију на Балкану, укључујући и Србију. Видимо шта се дешава у Црној Гори. Покушавају да је увуку у Северноатлантски савез по било коју цену и супротно вољи народа, правећи дубоке друштвене проблеме…