Прочитај ми чланак

СНС КЛАН Вучић промовише фирму својих пајтоса Веселиновића и Радоичића

0

Александар Вучић је присуствовао јуче свечаном отварању радова на брзој саобраћајници Пожаревац - Велико Градиште - Голубац (Дунавски коридор). Ту прилику је искористио за промоцију фирме својих компањона, Звонка Веселиновића и Милана Радоичића, Инкоп, која ће бити један од подизвођача радова. Према писању медија, Инкоп из Ћуприје је својим газдама само у две последње године испоручио 30 милиона евра профита, од послова које добија преко својих блиских веза са режимом.

Напредњачки лидер се сликао испред камиона Инкопа, а фотографију је поставио на своју Инстаграм страницу.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Грађевинско предузеће „Инкоп“ из Ћуприје основано је 1992. Прво се бавило друмским превозом терета, да би 2014. променило делатност у изградњу путева и ауто-путева. Убрзо медији објављују незваничне информације да је прави власник фирме Инкоп преко своје сестре, Звонко Веселиновић. Ту фирму је као подизвођача ангажовао Енергопројект тада у већем делу државна фирма.

Како су пренели медији, Инкоп је тада, као нова фирма у изградњи путева, посао изградње деонице Коридора 11 Љиг – Прељина вредан 60 милиона долара добио као члан конзорцијума. Незваничне информације потврдио је годину дана касније и сам Звонко Веселиновић у кратком разговору за Инсајдер истичући да он руководи фирмом Инкоп из Ћуприје. Тек у септембру 2018. као званични власници уписују се браћа Звонко и Жарко Веселиновић док је трећи сувласник постао Милан Радоичић, потпредседник Српске листе и дугогодишњи сарадник Звонка Веселиновића.

Фирма Инкоп је већински власник и фирме Гранит пешчар из Љига, која се већ годинама налази на списку највећих пореских дужника. И сам Инкоп, како је открио Инсајдер, дугује држави за порез, али му је 2016. одложено плаћање пореског дуга у висини од око 380.000 евра на пет година.

Кинези граде, а зарађују Радоичић и Веселиновић

За косовске бизнисмене Звонка Веселиновића и Милана Радоичића везују се бројне афере, а против њих су у претходном периоду вођени различити судски поступци. Они слове за незваничне финансијере Српске напредне странке.

Обојица су се нашла на оптужници Специјалног тужилаштва 2011. године и то за присвајање 32 камиона Хипо Алпе Адриа Лизинга, али су од ових оптужби правоснажно ослобођени 2016.

Ослобађајућа одлука донета је и у поступку за нелегално ископавање шљунка на Коридору 10, а у овом поступку осим њих двојице на оптужници нашли су се и Иван Стаменовић и крушевачки бизнисмен Горан Макрагић.

Радоичић и Веселиновић претходних година повезивани су и са организованим криминалом, па је 2003. Веселиновић хапшен под сумњом да је један од организатора препродаје више од три килограма хероина, док је Радоичићу суђено због отмице македонског бизнисмена. Обојица су ослобођени одговорности за ова кривична дела.

Радоичића косовско тужилаштво тражи и у вези с поступком који се води за убиство Оливера Ивановића, а у оптужници се наводи да су он и Веселиновић вође организоване криминалне групе која стоји иза бројних кривичних дела.

Против Милана Радоичића косовско тужилаштво поднело је почетком 2019. и кривичну пријаву за организовани криминал и трговину наркотицима.

Оптужбе о умешаности двојице бизнисмена у убиство Оливера Ивановића представници власти у Београду одбацују називајући их политичким, а као аргумент наводе и то да је Радоичић прошао полиграф. Сам Александар Вучић жестоко је бранио Радоичића.

– Милан Радоичић није цвећка, али Милан Радоичић са сигурношћу, на основу свега што смо добили од Министарства унутрашњих послова и Безбедносно-информативне агенције, није учествовао у ликвидацији Оливера Ивановића. То је потврђено кроз различите методе испитивања, проверавања и праћења поменутог господина – рекао је Вучић данас у згради председништва на конференцији за новинаре.

Веселиновић је у извештају БИА-е до ког је дошао КРИК означен као вођа криминалне групе која се бави трговином дроге, шверцом оружја и нафте, зеленашењем и прањем новца. Близак је Андреју Вучићу, брату напредњачког лидера. То, између осталог, доказују њихове заједничке фотографије које је објавио КРИК, а на којима је забележен њихов сусрет у ресторану на Копаонику, као и фотографије из штаба СНС-а које је објавио БИРН.