Прочитај ми чланак

Случај „радикали“: Србија и Хаг чекају реч суда

0

hag

Хаг — Србија је обавестила Хашки трибунал да се чека одлука суда о захтеву за изручење троје чланова СРС, које је хашко тужилаштво оптужило за непоштовање суда.

„Решење судије за претходни поступак о испуњености претпоставки за предају окривљених Трибуналу, као и решење о предузимању мера за обезбеђење присуства окривљених поступку требало би да буде што пре донето“, пише у редовоном извештају заступника Србије у Хагу Саше Обрадовића поднетом трибуналу.

Обрадовић је додао да је у очекивању пријема тог обавештења, дошло је и до малог кашњења у достављању овог извештаја.

„Чим добијем обавештење да је судија за претходни поступак Вишег суда у Београду донео решење у складу са Законом о сарадњи, известићу о томе Секретаријат Трибунала ради предузимања благовремених мера припреме за почетак поступка пред Претресним већем“, навео је Обрадовић.

Он је такође указао да је од српског Министарства правде примио усмено обавештење да је домаћи предмет у поступку за предају окривљених прослеђен Вишем суду у Београду на даљу надлежност, као што је и најављено у претходном извештају Трибуналу.

Обрадовић је извештај послао у складу са усменим налогом Претресног већа Хашког трибунала од 10. фебруара ове године, којим је Србији наложено да му доставља двонедељне извештаје о својим напорима да поступи по налозима од 19. јануара 2015. године за хапшење и предају троје радикала.

Хашко тужилаштво подигло је 30. октобра 2012. године оптужницу против Петра Јојића, Вјерице Радете и Јова Остојића којом их терети да су утицали на сведоке и ометали правду у поступку против лидера СРС Војислава Шешеља.

Она је међутим објављена тек 1. децембра 2015. године уз образложење да се то чини зато што званични Београд није оптужене ухапсио, иако је Трибуналов налог за хапшење добио у јануару годину дана раније.

Јојић, Радета и Остојић више пута су изјавили да се неће добровољно предати Трибуналу, што је рекао и њихов лидер Војислав Шешељ, коме ће Трибунал сутра изрећи пресуду по оптужници за злочине над Муслиманима и Хрватима у Хрватској, Војводини и БиХ.

Њихово саслушање пред судом у Београду још увек није заказано, а недавно је из процедуралних разлога отказано и саслушање Шешеља.

 

Танјуг