Прочитај ми чланак

Ми снага народа“ тужила Владу због Закона о родној равноправности

0

Посланичка група „Ми снага народа – проф. др Бранимир Несторовић“ саопштила је данас да је у понедељак тужила Владу Србије, као аутора и предлагача Закона о родној равноправности.

У саопштењу се наводи да је та посланичка група „због проблема насталих у примени речника, граматике и правописа српског језика и ‘родно осетљивог језика’, за који не постоје речник, граматика и правопис“ тражила од Владе Србије да јој достави акте и укаже на основ по којем је у Србију, „под претњом кажњавања, увела нејасне и непознате џендерске појмове: гендер идентитиес/родни идентитети; гендер/родно осетљив језик; гендер/родно сензитиван језик; гендер/родна равноправност“.

Како се наводи, Влада Србије донела је решење којим је одбацила такав захтев, па је посланичка група поднела тужбу против Владе Србије и од суда тражи да да принуди Владу да испуни захтеве посланичке групе.

У саопштењу се додаје да је због „створеног хаоса у образовању и информисању“ посланичка група 29. маја ове године од Скупштине Србије тражила да Закон о родној равноправности стави ван снаге, а да је 31. маја Скупштина тај предлог проследила Влади са молбом да га размотри и своје мишљење достави прламенту.

Додаје се да се потом Влада обратила Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог.