Прочитај ми чланак

Лавров: БРИКС прави паузу у примању нових чланица

0

Земље БРИКС-а су великом већином одлучиле да направе паузу по питању приступања нових чланица, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на састанку са председницом Савета Републике (горњег дома) Народне скупштине Белорусије Наталијом Кочановом.

„Великом већином гласова ‘десеторке’ одлучено је да се направи пауза са новим чланицама како би се ‘свариле’ придошлице, које су удвостручиле састав“, рекао је Лавров.

Он је додао да се паралелно припремају категорије партнерских земаља, што је корак до пуноправног чланства.

„Обавезно ћемо промовисати наше белоруске пријатеље, као и низ других истомишљеника“, нагласио је Лавров, који је боравио у званичној посети Минску од 24. до 25. јуна.

Састанак министара спољних послова БРИКС-а одржан је у Нижњем Новгороду од 10. до 11. јуна. То је био први састанак шефова дипломатија земаља БРИКС-а након проширења асоцијације. У августу 2023. године у групу БРИКС позвано је шест нових чланица, укључујући Аргентину, али је она крајем децембра одустала од придруживања. Пет нових чланица – Египат, Иран, УАЕ, Саудијска Арабија и Етиопија – почело је са радом у БРИКС-у 1. јануара.