Прочитај ми чланак

СЛОБОДНА ЕВРОПА: Бојан Пајтић постаје српски националиста

0

bojan-pajtic-foto-kurir-1390204884-430771

Нови салто мортале Демократа и њиховог лидера Бојана Пајтића. У рату партијским саопштењима између ДС и СНС који је још у току, Пајтић оптужује премијера Србије Александра Вучића поред осталог и за то што достојанством Србије плаћа послушност према Европској унији, што је, како је у ауторском тексту у дневнику “Данас” лидер Демократа написао, “пред светом покоран, а код куће грађане тера на покорност”.

Шта је садржај те “српске Србије”, односно, по чему она треба да се разликује или у чему је то супериорнија од “европске Србије”, лидер Демократа није објаснио, што само оснажује утисак да иза тих његових флоскула и “српских” придева, заправо ничег и нема, оцењују саговорници нашег радија.

Пајтић је, такође у ауторском тексту објављеном у листу “Политика”, пре месец дана лансирао крилатицу о “српској Србији” коју треба изградити пре “европске Србије”. Демократска странка, по њему, треба да уједини “нацију и демократију”. Како би ту тезу појачао, позивао се на низ историјских личности, од оснивача Демократске странке Љубе Давидовића, до цара Душана, који је Србији донео законе још у 14. веку, а није заборавио да подсети да је син православног свештеника чији су преци са Арсенијем Чарнојевићем са Косова дошли у Војводину.

Да ствар буде још шизоиднија, причу о нужности некаквог српског националног достојанства које, “пред светом покоран”, Вучић гази, распреда политичар који је не само челник Демократске странке него и председник покрајинске владе који се залаже за већу аутономију Војводине и њено конституисање као модерне европске регије.

Од губитка избора пре две године и пада рејтинга на свега 6% Демократска странка, очигледно, потпуно губи тле под ногама и спремна је да заговара тезе које би биле прихватљиве и Коштуничиним страначким сапутницима, а можда и онима из Двери. Политички аналитичар Дејан Вук Станковић иза овог заокрета Демократа види пуки политички маркетинг у борби за “патриотске гласове”:

„То је у духу оне политике Демократске странке која ју је и довела у садашњу позицију, а то је да функционишу по принципу шведског стола, као један маркетиншки реадy и маде, где по потреби можете бити и Европљанин и националиста, неко ко прича и о националном и о грађанском, и социјалдемократа и економски либерал. Просто, тај Пајтићев текст је нека врста континуитета те политике. Једном речју, они су, у жељи да пробају да поврате свој кредибилитет, спремни да закуцају на врата сваког бирача без обзира на његове вредносне преференције. Када треба критиковати Вучићеву државну политику онда се претваре у ДСС; када треба бити демократа онда почну, барем реторчки, да личе на ДС из времена када је била грађанска реформска странка; када треба критиковати политику јефтине државе и политику штедње онда ођедном постану социјалдемократи. Мислим да се наставља тај тренд који је започео још од времена Бориса Тадића и то Пајтић очигледно не може да превлада, а јако је тешко и да превлада јер је он такође део тог политичког естаблишмента“, оцењује Дејан Вук Станковић.

Филозоф и уредник портала “Двоглед” Владимир Милутиновић, некадашњи заступник идеје белих листића, каже да овај заокрет Демократске странке не значи да ће она постати националистичка партија, али истиче да од те странке од губитка избора није (п)остало ништа.

„Пошто не могу, нити хоће, нити смеју да мењају политички систем, нити да мењају правац реформи, нити да нешто креативно раде онда једино што им је пало на памет ваљда је да србују, а увек има неког гласача за то у Србији. Мени је увек било интересантно ко то смишља – да ли Пајтић буквално седне код куће и смисли то или да ли са било ким разговара?“, наводи Милутиновић.

Милутиновић такође каже да иза ових обновљених мантри српства, нације и достојанства не стоји никаква сувисла политика.

„То није ништа озбиљно. У ствари, све је то само кокетирање и нека врста неинвентивности. Ту треба више замерати ту неинвентивност, непостојање особе која се мало дубље било чиме бави. Дакле, не видим иза тога опасност да Демократска странка постане националистичка странка; неће они постати ништа а не само националистичка странка и у томе је проблем. Ја сам још пре две године, када су изгубили изборе, написао да нема решења за ДС и изгледа да то стање још увек траје“, оцењује Владимир Милутиновић.

(Слободнаевропа.орг)