Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА СРБИЈЕ Маји Гојковић смета камен са Косова и патриотска песма „ОТАЏБИНА”

0

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић данас је током утврђивања дневног реда седнице Скупштине Србије тражио да се прихвати резолуција тог покрета о одбрани Косова и Метохије и показао велики, сиви камен који је, како је рекао, донео с Косова.

Он је подигао камен и почео да рецитује песму Ђуре Јакшића „Отаџбина“.

Председница Скупштине Маја Гојковић је зато прогласила паузу и захтевала да се камен изнесе.

– Не разумем зашто би вам сметао камен који сам јуче донео са Косова и Метохије, и песма Ђуре Јакшића – рекао јој је Обрадовић.

Лидер Двери Бошко Обрадовић каже за „Блиц“ да је камен узео јуче на Косову и Метохији као личну светињу, и да за њега то није обичан камен, „већ камен-темељац наше државе“.

Унео га без проблема

На питање како је успео да унесе толики камен у зграду скупштине и прође обезбеђење, Обрадовић каже да га ја унео без проблема и да је заборавио да му је још од јуче остао у посланичкој торби.

– Остао ми је у посланичкој торби и онда сам се досетио да бих могао да га покажем свима у Народној скупштини и цитирам чувене стихове Ђуре Јакшића из песме Отаџбина. То је био увод у представљање скупштинске Резолуције о одбрани Косова и Метохије коју су Двери предложиле да се нађе на дневном реду данашње седнице – каже он.

Како је навео, као што је камен „искључен“ са седнице, тако је и Резолуција одбијена од стране владајуће већине, „из чега се јасно може закључити да они нису зантересовани за очување КиМ у саставу Србије“.

Председница Скупштине Маја Гојковић је, иначе, тражила од обезбеђења да помогне Обрадовићу да изнесе камен, упозоравајући посланика да то не може да се унесе у Скупштину, а камоли у салу, и позвала га да докаже да је камен с Косова.

– И сами знате да такве ствари не можете да унесете у салу парламента. Не знам како је то уопште ушло у зграду. То је питање за обезбеђење парламента – како је могуће да се уноси камење. Молим за тишину да можемо да наставимо о дневном реду – рекла је Маја Гојковић.

Обрадовић је потом позвао посланике да прихвате резолуцију Двери, наводећи да за то треба „да гласа свако кога занима одбрана Косова и Метохије“.

– Ова резолуција је шанса да се вратите на патриотски пут – казао је Обрадовић представницима владајуће већине.

Његов предлог није усвојен јер је за стављање те резолуције на дневни ред гласало само осам посланика.

Посланици и даље утврђују дневни ред јутрос започете прве седнице редовног јесењег заседања.