Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ ЗА АЛБАНСКЕ НОВИНЕ: Мирно решење и српска војска на Космету

0

Srbin.info L. Filipovski seselj konferencija 62

Лидер СРС, др Војислав Шешељ, дао је интервју албанском новинару и том приликом је рекао да ће се српска војска вратити на Космет и то у складу са Резолуцијом 1244 УН.

„Ми желимо мирним путем да решимо проблем Косова, али интегритет српске територије се не сме доводити у питање.“ – каже Шешељ.

Он је подсетио новинара да Резолуција 1244 Уједињених Нација гарантује Србији повратак до 1000 војника на територију Косова и Метохије и рекао да ће Србија инсистирати на томе уколико СРС дође на власт.

Новинар је затим рекао да „уколико се српска војска поново врати на Космет онда то значи нови рат“.

Шешељ је отворено одговорио: „Ако то значи нови рат – онда рачунајте на нови рат!“

Шешељ на Твитеру

Вођа радикала, др. Војислав Шешељ и даље је свакодневно  активан на Твитеру. Својим последњим твитовима Шешељ је опет упутио позив премијеру Вучићу да се заједно сретну у неком тв-дуелу на националној френквенцији; и поручио да у Србији неће бити праве борбе против корупције док се не испита на који је начин председник Србије Томислав Николић стекао своју факултетску диплому.

seselj tvit2

ЉАЈИЋ: „Игра око Шешеља преко наших леђа“

Судско веће Трибунала треба да решава ситуацију око евентуалног повратка Шешеља у Хаг, а не држава Србија, која неће дозволити да је увуку у своју игру.

То је изјавио шеф Националног савета за сарадњу с Хашким судом Расим Љајић.

Љајић каже да се ништа ту није променило, јер је то „једна игра без престанка у којој учествују суд и тужилаштво који сада пребацују једни другима“.

„Све би то било у реду да се то не догађа преко леђа Србије која је сада ничим изазвана поново постала тема, и сада при крају 2014. ми разговарамо о Хашком трибуналу с којим смо ми завршили све своје обавезе“, рекао је Љајић за ТВ Пинк.

Како је рекао, Судско веће трибунала је мислило да је решило проблем тако што је тај проблем пребацило на Србију, а пошто тај случај прате многи скандали и преседани онда се појавио захтев Тужилаштва да се Шешељ врати у Хаг, уз поруку да су у свему томе невини.

„Неће они успети Србију да увуку у ово блато које су сами створили целим случајем, ми ничим нисмо допринели у овој ситуацији“, казао је он и навео да је Шешељ све спорне изјаве давао и пре Хага, у Хагу и сада и да не види разлог чему сада чуђење.

Љајић наводи да услова за пуштање Шешеља није ни било осим да не утиче на сведоке и жртве и да се врати када Судско веће то од њега затражи.

Како је рекао, то је највећи преседан, јер је то до сада била обавеза државе у свим случајевима – да када држава да гаранције за неког она је и обавезна да врати оптуженика када Веће затражи.

Сада од државе није то тражено, као ни од Шешеља што није тражена сагласност и Претресно веће је донело одлуку да нема потребе да траже од Шесеља сагласност, јер су сигурни да ће поштовати те услове.

„Судско веће је сада адреса која треба да решава овај случај, а не Србија“, истакао је Љајић.

Он је додао да по тој одлуци држава нема обавезу да врати Шешеља уколико захтев за његов повратак буде потврђен и да ће они онда тражити начин како да се то изведе.

Говорећи о односима Хрватске и Србије, Љајић је рекао да би можда могао да разуме, на пример, Финску, Данску и Шведску да су критиковале што Србија није реаговала за изјаве Шешеља, али не и Хрватске представнике који су дочекивали своје правоснажно осуђене генерале за ратне злочине.

Љајић је навео и да се 90 одсто наступа односи на критику Владе Србије, а не на Хрватску.

Он је навео и да Хрватска у свом парламенту, као и Европском парламенту има представнике најекстремније деснице, док је у Србији Српска радикална странка ван парламента.

„Тражите да се држава огради од представника ванпарлемантарне странке, онда би стално морали да се ограђујемо од разних десничарских организација, ово је 21. век и не може се спречити слобода говора“, додао је Љајић.

Према његовим речима, сви знају да је то део унутрашње политичке борбе у Хрватској и предизборне кампање да се тамо сви сада утркују у показивању патриотских мишћа, јер је национализам на Балкану најјефтинија роба, која нажалост оставља дубоке трагове.

Све то је показало колико су односи Србије и Хрватске крхки и да нису узнапредовали, иако ми волимо о томе да говоримо, напоменуо је Љајић.

„Иза нас је стравичан рат и не можемо да живимо у прошлости“, нагласио је он истичући да Србија заиста није ничим допринела нити заслужили да се у Хрватској „утркују ко ће више да пљује Србију“.

(Правда.рс, Србин.инфо, Твитер, Танјуг; фото: Србин.инфо – Л. Филиповски)