Прочитај ми чланак

Саветник председника Томислава Николића: Европа нас неће

0

Саветник председника Србије Оливер Антић изјавио је да се из свих досадашњих поступака може да закључи да Европска унија нема велику жељу да Србија у њу уђе.

„Суштина је да је једна моћна чланица ЕУ, а зна се и која, извршила јак утицај и своје верне савезнике из Другог светског рата пригрлила, а остале одбацују. Проблем је што наши савезници немају снагу и свест да виде шта се то ради“, рекао је Антић у интервјуу за данашње „Новости“.

На питање на који начин Србија може да се креће ка ЕУ, а да јој се не деси „накнадна памет“ као са Хагом, па да избегне пораз и понижење, Антић је одговорио да „за разлику од претходне власти, садашња није еврофанатична“.

„Ова власт зна да не постоји само једно решење и само један пут. Јер, када не би било алтернативе, политика не би ни постојала. У промењеним околностима могу се променити и пут и стаза. Увек има више солуција и увек треба одабрати најповољнију по народ и државу“, казао је Антић.

Антић је сматра да је после ослобађајућих пресуда хрватским генералима у Хагу јасно да помирења у региону нема, а да би ослобађање Рамуша Харадинаја могло да угрози и преговоре са Приштином.

„Сада су и они који су се највише клањали Хагу, видели да је то само обичан политички инструмент, а не суд. Сада је све јасно. Време је да покажемо унутрашње јединство и да на темељу свих грешака и пораза ојачамо као држава“, казао је Антић.

На питање хоће ли бити нарушен нови преговарачки процес Београда и Приштине ако Хашки трибунал ослободи Харадинаја, Антић је одговорио да је „ако Харадинаја ослободе, извесно да ће и преговори бити угрожени“.

„Та пресуда би дала још већа крила албанској страни. Иза Албанаца су најјаче западне државе које имају и највећи утицај на Хашки трибунал. Ослобађање Харадинаја би нас удаљило од помирења, а то је вероватно нечији и циљ“, лазао је Антић.

Према његовим речима, често се све ради сасвим супротно од онога што се јавно прокламује.
„Неким страним силама не одговара помирење већ стална напетост јер тада имају највећи утицај. То је вишевековна политика – завади па владај“, казао је Антић.

Он је рекао да је „велико питање да ли је ово баш прави политички моменат да се отвара коначно решење“ за Косово и да „зато ни државна платформа за Косово не сме да буде састављена од прецизних елемената већ треба да буде крајње начелна“.

„Али, важно је и да се сачека прави тренутак. Морамо да добијемо на времену, да отворимо важна питања пред УН и пробамо да прогурамо неку резолуцију повољну за нас. Србија јесте за преговоре, јер то питање не може без нас да се реши. Да може, не би нас ништа ни питали. На жалост промотера независности, међународно право је на нашој страни“, рекао је Антић.