Прочитај ми чланак

САД траже Вучићу да испоручи Радоичића Приштини? „Њихова полиција води истрагу“

0

Да ли ће Александар Вучић испоручити Милана Радоичића такозваном Косову и да ли му то Сједињене америчке државе траже?

Према речима новинара Предрага Поповића, Вучићу је управо стигао захтев да то уради, иако не у званичној форми после његовог разговора са Ентонијем Блинкеном.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен поручио је председнику Србије Александру Вучићу да „одговорни за нападе у Бањској који су сада у Србији морају да одговарају“, саопштено је из Стејт департмента.

Како се додаје, државни секретар је поновио да Србија мора да прати тренутну деескалацију уз пуну имплементацију својих обавеза из споразума о нормализацији у оквиру дијалога уз подршку ЕУ.

Блинкен је на друштвеној мрежи „X“ навео да је разговарао са председником Вучићем како би истакао хитну потребу за деескалацијом тензија са Косовом и позвао је на одговорност одговорних за недавне насилне нападе.

С обзиром на то да је Радоичић јуче признао да је организовао побуну у селу Бањска, јасно је да се у саопштењу тражи његова одговорност, али нема назнаке да Вашингтон тражи и Радоичићево изручење Приштини.

Ипак, да где има дима има и ватре, наговестио је Џон Кирби, портпарол Савета за националну безбедност САД.

„Сви који су умешани у напад морају да буду изведени пред лице правде. Знамо да Косовска полиција истражује случај. Очекујемо да то буде темељна, свеобухватна и транспарентна истрага и позивамо и српске власти да помогну у њој“, казао је Кирби.

Дакле, истрагу коју признају САД ће водити Приштина, а Београд треба да буде услужан и помогне у истрази. С обзиром на то да ће приштинска истрага извесно показати да је Радочић одговоран, поставља се питање шта ће по питању изружења урадити Вучић, ако се у обзир узме чињеница да ће бити максимално кооперативан у намери да са себе скине сваку одговорност за догађаје у селу Бањска.