Прочитај ми чланак

РУСКИ НОВИНАР: Запад пушта Вучића низ воду, ускоро следи црвени картон

0

Председник Србије Александар Вучић излаз из унутрашњих проблема свог режима тражи у изазивању тензија у региону, оценио је Генадиј Сисојев, новинар и дописник руског “Комерсанта” са Балкана. Он је, у емисији “Телескопија” РТЦГ, оценио да се САД, под администрацијом председника Џозефа Бајдена, враћају на Западни Балкан. Нови односи САД-а и Русије, каже, имаће и одјека на регион.

“САД су ставиле до знања да се враћају на Балкан и да ће утицати на догађаје у овом региону”, оценио је Сисојев, а преноси актуелно.ме.

Наводи и да информације о повезаности Вучића, његове породице и министра унутрашњих послова Србије Александра Вулина са криминалном групом Вељка Беливука, могу утицати на дешавања у тој држави, али и региону.

Генадиј Сисојев Фото:Н!
“То зависи од тога колико дуго ће да потраје тај скандал са Беливуком и да ли ће бити нових открића. Ако буде потрајало до избора који су планирани на пролеће, то ће утицати и политички врх Србије је тога свестан”, поручио је Сисојев, додајући да је то нови аргумент тезама о могућности сукоба у БиХ.

“Кад власт осети опасност, најлакши излаз је да изазове кризу код себе на граници, представи се као заштитник браће”, рекао је Сисојев.

Он наглашава да политички врх Србије, у свакодневним наступима, указује на криминална дела Беливуковог клана, али не одговара на питања о природи њихових односа.

“Тактика власти у Србији је да ли вјерујеш мени, или својим очима. Желе да заташкају очигледне чињенице и у први план ставе злочине Беливукове групе и како су их они ухапсили”, оценио је Сисојев.

Говорећи о министру одбране Небојши Стефановићу, као могућој алтернативи Александру Вучићу, Сисојев каже да је Вучић свестан да Стефановић има добре везе у САД-у.

“Најреалнију алтернативу може да чини, не опозиција, већ неко унутар система”, рекао је Сисојев и додао да због тога таблоиди под контролом Вучића, толико нападају Стефановића.

Сисојев је оценио да је Запад на путу да председника Србије пусти низ воду.

“И то је, ако није црвени, већ жути картон за Вучића од стране међународне заједнице”, рекао је Сисојев и подсетио да је СНС на власт 2012. дошла уз помоћ Запада, пре свега Немачке.

Иницијатива Отворени Балкан, коју чине Србија, Северна Македонија и Албанија је различит процес од идеје “српског света”, али су оба у корист Београда, наводи Сисојев.

“Српски свет је нека врста одговора на очигледне проблеме у нормализацији односа Београда и Приштине. Ту нема напретка и идеја “српски свет” је директно повезана с тим да Београд није спреман на компромис”, рекао је Сисојев.

Иако је Дејтонски споразум окончао рат у Босни и Херцеговини, она је и даље, оцењује, нефункционална држава.

Кључни циљ међународне заједнице је, како каже, да повећа функционалност БиХ, како би напредовала на путу европских интеграција и зато је подржан такозвани Инцков закон о забрани негирања геноцида у Сребреници.

“Помоћу тог закона ће се ићи на елиминисање радикалнијих политичара, предност ће имати они који заузимају умеренији став и то је порука Запада српским политичарима у БиХ”, рекао је Сисојев.

И Русији одговара тренутна ситуација у БиХ, односно статус кво, оценио је он.

“Њој одговара тај статус који има БиХ из једног разлога. Како ствари сада стоје, БиХ реално никад неће ићи прогресивније према НАТО-у”, уверен је Сисојев и додаје да већа радикализација у БиХ, ипак, не одговара Русији.

Сисојев је оценио да је нови високи представник међународне заједнице у БиХ непознаница, пре свега за српске политичаре и додао да је председник Србије најавио подршку ентитету Републици Српској.

“За неке политичаре у Србији сценарио Донбаса је веома привлачан. Ипак, не може бити дозвољено да сценарио који је реализовала Русија 2014. реализује и Србија 2021. године. То је Европа, а у БиХ има западних војника и гарант је НАТО”, рекао је Сисојев.

Он је поновио како Запад оно што је дозволио Русији, неће и Србији.

“Русија ће, по цену сукоба са Западом, бранити своје интересе у Украјини, или Грузији, али то не значи да ће по истој цени бранити своје или интересе Србије на Балкану. За Русију Балкан и земље бившег Совјетског савеза нису исто”, поручио је Сисојев.

Русија, сматра, није задовољна новом влашћу у Црној Гори јер није испунила кључна очекивања, односно укинула санкције Москви и реализовала неку врсту замрзавања чланства у НАТО-у.

“Русија не може да буде задовољна овим властима и премијер Кривокапић је то признао кад је казао да је министар Сергеј Лавров поручио да ће Русија судити по дјелима, а не речима”, рекао је Сисојев.

Коментаришући наводе да је главни партнер Вучића у Црној Гори заправо лидер ГП УРА и потпредседник Владе Дритан Абазовић, Сисојев подсећа да Београд, као и ДФ, жестоко нападају Демократе и то посебно преко таблоида који су под Вучићевом контролом.

“Готово ниједан таблоид скоро ништа критички или увредљиво не објављује у односу на Дритана Абазовића и то очигледно наводи на закључак да су то могући интереси или дилови који постоје. Подржаваш ДФ, али зашто нападаш један део, а не други остатка владајуће коалиције. Има нешто иза тога”, закључио је Сисојев.