Прочитај ми чланак

Руковање са убицом Срба: Тадићу, опери руке!

0

Режирано руковање бившег председника Србије Бориса Тадића са косовским премијером Хашимом Тачијем у Дубровнику поново је у први план истакло „богату“ ратну биографију бившег команданта терористичке ОВК.

Српско правосуђе је Тачија, познатог по ратном надимку Змија, теретило за убиства полицајаца и цивила, етничко чишћење косовских Срба и зверства над затвореним и отетим особама, а Дик Марти, специјални известилац Савета Европе, у свом извештају га је означио као шефа мафијашке групе одговорне за трговину оружјем, дрогом и људским органима.

То што политичари понекад због сопствених интереса морају да „прогутају жабу“, како би се изразио покојни Зоран Ђинђић, Тадићев претходник на челу Демократске странке, не даје никоме за право да баци у заборав жртве злочинаца какав је несумњиво актуелни косовски премијер, који је 1997. године у одсуству осуђен на 10 година затвора због убиства четири српска полицајца у Глоговцу.

Тачи је терористичку каријеру започео 1992. године обуком у једном кампу у Албанији, после чега је кренуо у формирање терористичких формација у области Дренице, које су уз подршку Запада проглашене ослободилачким покретом и постале заступник албанских интереса у преговорима с Београдом.

Српско тужилаштво је против Тачија 1999. године подигло још једну оптужницу због убиства тројице полицајаца на путу Косовска Митровица – Пећ, 17. јуна 1996. године, а за њим је расписана и потерница Интерпола.

Против њега и команданта Главног штаба ОВК Агима Чекуа у Окружном суду у Нишу спроведена је истрага и 2002. године расписана потерница због основане сумње да су извршили геноцид. Српско тужилаштво је исте године против Чекуа, Тачија и Рамуша Харадинаја поднело кривичну пријаву Хашком трибуналу због планирања, подстицања и извршења геноцида над српском заједницом на КиМ. У захтеву за подизање оптужнице наведено је да су косовски Срби у терористичким акцијама и нападима убијани или киднаповани и затварани у логоре, где су над њима вршени монструозни злочини.

Ни када је Карла дел Понте, бивши тужилац Хашког трибунала, обелоданила да је више од 300 Срба одведено на север Албаније, где су убијани ради трговине органима, Тачи није процесуиран. Истражитељи Хашког тужилаштва су прикупили доказе који указују да су жртвама органи вађени у „жутој кући“, 15 километара од места Бурељ, али је део доказа годину дана касније уништен, а истрага никада није доведена до краја. Истрагу о трговини органима тренутно спроводи Еулекс, али се још не зна докле се стигло у том случају.

Борис: То је био знак пристојности!?

Лидер ДС-а Борис Тадић изјавио је да руковање са Тачијем нема никакав историјски значај, већ је то било пристојно руковање са представницима Албанаца с Косова.

Тадић је рекао да тај тренутак има „једну симболичку димензију“.

– Не треба га ни потцењивати, али то није акт једног тако великог досега. Много је важније коначно довршити преговоре и пронаћи решење за КиМ – рекао је Тадић.

Тачија заштитио Запад!

Хашим Тачи је у иностранству у неколико наврата хапшен по Интероловој потерници, али уместо да буде изручен Србији, сваки пут је на интервенцију западних савезника био ослобођен. Међународна потерница за њим је у тајности укинута, али никада није обелодањено зашто и на чији захтев је то урађено. „Ало!“ јуче није успео да ступи у контакт ни са ким из Тужилаштва за ратне злочине ко би прецизније објаснио какав статус бивши командант ОВК има пред нашим правосуђем.

(Ало)