Прочитај ми чланак

РОХАН: Чак и да Србија призна Косово, Русија не би дала столицу у УН

0

Аустријски дипломата Алберт Рохан изјавио да је косовска независност неповратна чињеница и да Србија и Русија ту реалност морају да прихвате.

Рохан је својевремено био заменик специјалног изасланика генералног секретара УН у преговорима о коначном статусу Косова Мартија Ахтисарија. Он је, у интервјуу који преноси портал Аутономија.инфо, изјавио да очекује да ће Београд и Приштина наставити преговоре „зато што морају своје односе да реше и зато што никакав алтернативни процес не постоји“.

„Мени се чини да је најизгледнији сценарио онај о нормализацији односа без формалног признања. Године 2007. било је речи о немачко-немачком споразуму из седамдесетих као моделу за Косово, али је то Београд одбио. Сада би можда тај модел био прихватљив обема странама“, оценио је Рохан.

Рохан мисли на споразум из 1972, који је довео до нормализације односа тадашњих Источне и Западне Немачке, које су тада признале једна другу као суверене државе и отвориле узајамна дипломатска представништва – „сталне мисије“ – али нису успоставиле и формалне дипломатске односе на нивоу амбасадора.

Тај споразум је отворио врата другим земљама да их признају, а 1973. две Немачке су постале и чланице Уједињених нација.

Рохан је оценио да у процесу преговора Београда и Приштине тренутно највише проблема стварају „уступци српској страни и формирања Заједнице српских општина на Косову“, али је додао да та заједница „неће бити ништа посебно“.

„Председник Србије Александар Вучић заборавља чињеницу да је Ахтисаријев план био заснован на компромису. Косово је добило независност, а Србија решења која треба да осигурају опстанак српске заједнице на Косову. Ни у једној другој земљи не постоје тако широка мањинска права као на Косову. Њихова сврха је да штите српску мањину. Осим тога, Српска православна црква ужива привилегије и имунитет у заштићеним зонама око највећих верских локација. Косово је пристало на велике уступке када је прихватило Ахтисаријев план – Србија до сада није направила никакве“, оценио је Рохан.

Коментаришући чињеницу да Косово још нису признале ни све земље Европске уније, међу којима је наијстакнутија Шпанија, Рохан је рекао да таква позиција Мадрида само отежава ствар, како у региону, тако и у Бриселу.

„Шпански став о Косову је заиста разочаравајућ зато што не постоји никаква аналогија са Каталонијом. Аутономија Каталоније никада није доведена у питање, Каталонцима права никада нису била ускраћена, тамо није било никакве међународне интервенције, никаквог учешћа Уједињених нација. Шпанија је требало да призна Косово, свесна свих разлика између ове две ситуације“, додао је Рохан.

Рохан је казао и да евентуално признање косовске независности у Београду неће аутоматски утицати на Москву.

„Није немогуће замислити да у неком тренутку Србија пристане на чланство Косова у УН, а да Русија настави да га блокира. Што се САД тиче, оне више не играју водећу улогу на Балкану, већ углавном подржавају оно што ради ЕУ“, објаснио је Рохан.