Прочитај ми чланак

РИА НОВОСТИ: Србија пристала да се не меша у чланство Косова у међ. организацијама

0

Србија је пристала да се у оквиру плана ЕУ, неће мешати у чланство Косова у међународним организацијама, преноси руска агенција РИА НОВОСТИ.

План за нормализацију односа Београда и Приштине, који је предложила Европска унија, подразумева да Србија неће бити против чланства самопроглашеног Косова у међународним организацијама, произилази из објављеног текста документа који је раније усаглашен.

Фото: Принтскрин

 

„Странке полазе од тога да ниједна од њих две не може представљати другу страну у међународној арени или деловати у њено име. Србија се неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији“, наводи се.

Поред тога, план подразумева препознавање регистарских таблица, пасоша и других докумената, стварање представништава и интензивирање односа у различитим областима. Осим тога, ниједна страна не би требало да блокира деловање друге на путу ка придруживању ЕУ.

Београд и Приштина ће, у оквиру могуће нормализације, морати да створе заједнички комитет под председавањем ЕУ, који ће пратити спровођење тачака споразума.

У понедељак је у Бриселу одржана нова рунда разговора председника Србије Александра Вучића и лидера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија под покровитељством ЕУ . Шеф европске дипломатије Жозеп Борел је, након њихових резултата, рекао да су се стране сагласиле да иду путем нормализације односа који је предложила Европска унија.