Прочитај ми чланак

РЕЗУЛТАТИ У НОВОМ САДУ: Напредњаци ипак немају већину

0

lokalni izbori izbori-1

Седам листа прешло је цензус на локалним изборима у Новом Саду, а СНС је са 40,36 одсто гласова убедљиво прва и овој странци недостају само два мандата за апсолутну већину у Скупштини града.

Према подацима Градске изборне комисије, која је обрадила 192 од 197 изборних места, напредњаке на другом месту следи листа „Доста је било – Саша Радуловић“ која је са освојених 9,70 одсто гласова и 9 одборника у локалном парламенту највеће изненађење локалних избора у Новом Саду.

На трећем месту је листа „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ са 8,52 одсто гласова, односно осам одборничких места.

Осам одборника имаће и листа „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС) Драган Марковић Палма“ (8,26 одсто гласова). Листа „Лига социјалдемократа Војоводине – Ненад Чанак“ са 7,26 одсто гласова и имаће шест одборника, колико и листа „Др Вељко Крстоношић – Демократска странка“ (6,8 одсто гласова).

На мандате могу да рачунају и Савез војвођанских Мађара и листа „НОПО – Ниједан од понуђених одговора“. Најближи цензусу од станака које га нису прешле био је покрет „Динара Дрина Дунав“ (4,27 одсто) који је у претходном сазиву био део владајуће коалиције.

Анализа листа показала је да су напредњаци нешто слабији резултат имали у ширем центру града, на Лиманима, као и у делу града око Железничке станице, а у појединим приградским насељима су добијали и више од 60 одсто гласова.

Покрет „Доста је било“ дефинифинитивно је највеће изненађење локалних избора, а у неким месним заједницама у центру освајали су и до 15 одсто гласова.

Листић вишка у кутији

У ГИК-у кажу да ће на неколико бирачких места бити поновљено гласање јер су регистроване одређене процедуралне неправилности. Кажу и да су на једном бирачком месту у гласачкој кутији нашли и један изборни листић вишка. Ипак, у ГИК сматрају да и поновљени избори на тим гласачким местима неће уопште утицати на резултат избора.

Извор: Блиц