Прочитај ми чланак

Немачки политиколог позвао Кијев да пристане на мировни план, пошто бољих услова..

0

Немачки политиколог позвао Кијев да пристане на мировни план који је предложио руски председник Владимир Путин, пошто бољих услова неће бити.

Русија и Украјина треба да пређу на дипломатско решење сукоба. За кијевски режим неће бити бољих услова. Ово мишљење је изнео немачки политиколог Јоханес Ворвик.

„Ови услови неће бити баш добри за Украјину, у то нема сумње. Али питање је да ли се могу постићи бољи услови?” — рекао је експерт.

Ворвик је такође рекао да је стратегија Запада за Украјину пропала. Из тог разлога, боље је прећи на мирно решавање украјинског сукоба. Осим тога, после таквог Путиновог предлога, савезници кијевског режима више неће моћи да тврде да руски председник наводно није спреман за преговоре, додао је Ворвик.

На швајцарској конференцији о Украјини, швајцарска министарка одбране Виола Амхерд рекла је да западне земље не могу да дођу до мира јер нико није преговарао са Русијом. Према њеним речима, Руску Федерацију убудуће треба позивати на овакве догађаје.

„Нећемо моћи да прогласимо мир за Украјину“, рекла је Амхерд током мировног самита у Кијеву.

Швајцарска министарка је додала да ће процес дијалога са Русијом бити тема разговора многих делегација. Она је закључила да сви треба да уложе напоре да почну заједнички преговори са руском страном.

Сличан став раније је изнео и немачки канцелар Олаф Шолц. Немачки лидер је рекао да је сврха садашње конференције постављање темеља за учешће Русије на наредним мировним самитима о Украјини.