Прочитај ми чланак

РЕФЕРЕНДУМ У СРПСКОЈ: Почетак краја Босне какву смо досад знали

0

Услед сећања на "неке раније референдуме" у Босни се ових дана навелико кокетира са "звецкањем оружја".

6

Фото: Тањуг

Услед сећања на „неке раније референдуме“ у Босни се ових дана навелико кокетира са „звецкањем оружја“.

Шта ће се у Босни после референдума даље дешавати не прогнозира ни Милорад Додик, али мало је оних који очекују да послије 25. септембра стање у БиХ остане исто. Некадашњи председник Српске, а данас један од лидера опозиције, Драган Чавић за Недељник изражава бојазан да ће се на велика врата „вратити странци“ у систем одлучивања у земљи.

„Нема нових преговора о уставном поретку БиХ без велике драме. И ту се негдје крећу моје процјене, или прецизније, моји страхови, да можда некоме треба велика драма у БиХ, па од муве прави медвједа, пласира приче о сецесионизму и деструкцији, о прекрајању граница и слично. Давање ове димензије референдуму може да буде почетак приче о томе да нам је потребан неки ‘Дејтон 2’ што је јако опасно“, каже Чавић.

У Републици Српској влада општи став да од изјашњавања грађана о једном празнику није требало да се прави регионални проблем. Владајућа гарнитура сматра да они који то раде у ствари страхују од успостављања референдума као сталне праксе. А познато је да ријеч „референдум“ у Босни одзвања на посебан начин.

Након референдума, план је да Народна скупштина РС донесе закон о проглашавању, а да истовремено из Закона о празницима буде избачена одредба коју је оспорио Уставни суд. Рекло би се -и Изетбеговић сит, и празници на броју. Али право је питање да ли је онда морало да дође до референдума, јер закон је могао да се усвоји у парламенту и без изјашњавања грађана.

Као гром из ведра неба одјекнула је информација да државни врх Србије не подржава одржавање референдума.

„Већина грађана сада се пита шта се заиста догађа. Морам признати да сам мислио да је комуникација између власти у Бањалуци и Београду далеко боља, али показало се да има различитих виђења“, каже за Недељник Младен Иванић, српски члан Председништва БиХ.

Одлука Београда заиста није добро прихваћена међу обичним грађанима. По друштвеним мрежама било је могуће видети чак и изједначавање Александра Вучића са Бакиром Изетбеговићем. Сарајевски писац и новинар Неџад Латић истиче да довођење Вучића и Изетбеговића у исту раван треба посматрати нешто другачије.

„Вјерујем да ће се референдум одржати и да ће Додик ликовати. Изетбеговић је на неки начин већ ревидирао своје ставове, а то је позиција за Александра Вучића да истргује нешто крупно. Према мојим информацијама, састанак Вучића и Изетбеговића већ је договорен“, сматра Латић.

Услед сећања на „неке раније референдуме“ у Босни се ових дана навелико кокетира са „звецкањем оружја“.

„Ових дана ме је мноштво људи питало да ли ће бити рата. Увјеравам их да неће. Авантуристи су једном направили хаос и то се више не смије догодити“, каже за Недељник Младен Иванић.