Прочитај ми чланак

Вучићев и Додиков Свесрпски фијаско: Неколико хиљада људи, са све фолклорашима

0

На београдском Тргу Републике се у суботу на Свесрпском сабору окупило мање од седам хиљада људи, рачунајући и фолклорне ансамбле.

– Толико их је било укупно на Тргу, у ношњи и цивилу, око 17:30 – каже за „Време“ Александар Губаш из Архива јавних скупова који се бави бројањем и проценом броја демонстраната на улицама.

Раније је најављено да ће у манифестацији учествовати око 2.500 играча фолклора, што би значило да је око 4.500 грађана дошло да погледа скуп који је месецима громогласно најављиван по медијима.

У Улици Краља Милана су са обе стране били паркирани аутобуси који су довезли „народ“ и играче.

– Већ и сам избор Трга Републике као места догађаја сугерисао је да овај пут није постојала амбиција за организовањем посебно великог митинга. И поред тога, ово је био до сада највећи политички скуп на отвореном који је одржан ове године у Београду, нешто посећенији и од дочека кинеског председника Сија Ђинпинга – наводи Архив јавних скупова.

Председник Србије Александар Вучић, који је одржавање „сабора“ назвао малим, а великим кораком, раније је рекао да очекује десет хиљада људи само из Републике Српске.

На крају се сабор, са којег је потекла предуга и празна декларација, испоставио као фијаско што се тиче броја посетилаца, али било је надлетања борбених авиона, молебана и ватромета.