Прочитај ми чланак

Расим Љајић: Не искључујем могућност ванредних избора у 2013. години

0

БЕОГРАД – Потпредседник Владе и лидер Социјалдемократске партије (СДПС) Расим Љајић изјавио је у интервјуу Танјугу да не искључује могућност ванредних избора следеће године, али и упозорава да Србија мора усмерити дијалог с Приштином ка добијању датума за почетак преговора у јуну.

Србија се, каже потпредседник Владе, налази на прекретници и сви у влади сагласни су о многим важним темама које су отворене – од дијалога у Бриселу, преко борбе против корупције до економског опоравка.

То, међутим, како истиче, не искључује могућност да се владајућа коалиција, суочена са тим темама, не определи за ванредне изборе, који би се, према његовом мишљењу, водили на питањима европских интеграција и вредности и економским темама.

Актуелна влада, уверен је Љајић, недвосмислено усмерава Србију ка чланству у ЕУ, али, како истиче, многи покушавају кризу унутар Уније и замор од проширења да злоупотребе за репризирање политике деведесетих и слање поруке да Србија не треба да постане члан Уније, избегавајући, међутим, да „наведу шта је цена такве политике“.

„Ми поново имамо једну политику која се креира да је најбоље да ми будемо сами, да се инатимо са целим светом… Пробали смо са том политиком деведесетих година и видели смо где нас је то одвело. Данас, у другим временима, на нешто суптилнији начин имамо репризу те политике“, наведи Љајић.

Он прецизира да ова данашња верзија политике деведесетих година, додуше, „не би ратовала са светом, не би се на радикалнији начин конфронтирала, али би ЕУ рекла ‘не’ и тежила да будемо ван свих инеграција“.

„Ја мислим да ће то све више долазити до изражаја и да ће економске теме и ова тема бити нешто што ће доминирати кампањом за неке изборе, било када да они дођу“, рекао је поптредседник владер и лидер СДПС.

Љајић стога упозорава да Србија не сме да пропусти шансу да у јуну добије зелено светло за преговоре о чланству у ЕУ којима је данас, како наглашава, ближа него икад.

„Тај датум није нешто што ће решити све наше политичке и економске проблеме, али је важан као симобличан гест да је Србија закорачила неповратно на пут унутрашњих реформи, крупних политичких, друштвених и економских промена, на пут модернизације нашег друштва у целини“, навео је Љајић.

Додаје, међутим, да га искуство учи да су у Србији избори увек могући, чак и када то најмање очекујете, тврди да се у влади о томе није разговарало нити међу чланицама коалиције, али каже и да ће у случају да се то деси његова странка бити спремна.

„Наравно да размишљам о томе. Странка која је у власти, дакле у парламенту, мора да размишља сваког тренутка да избори могу да се догоде. Према томе, када буде извесно и ако буде извесно да имамо неке изборе онда ћемо и размишљати о разним политичким комбинацијама, нећемо седети скрштених руку и сигурно имамо могућност да изаберемо оно што је најбоље за даљи раст СДПС“, рекао је Љајић.

Упитан о све чешћим шпекулацијама, углавном у медијима, о нејединству у влади, посебно на тему платформе о Косову, Љајић каже да је нормално да постоје неслагања о неким политичким темама, што је део демократског процеса владања, али да око суштинских питања, као што је борба против корупције или дијалог који Дачић води у Брислеу, нема подела.

„Чињеница је да имамо преговоре који су о току и треба да се наставе, а њихов циљ за нас треба да буде да решимо те проблеме, да штитимо наше интересе и добијемо датум за почетак преговора. Да ли су компромиси неопходни – наравно да јесу и да ли се од нас траже уступци – свакако, али до сада смо само ми чинили уступке и сад очекујемо да тај притисак буде избалансиран и да се врши и на Приштину“, наводи Љајић.

С друге стране Србија не треба да бежи од једне платформе која ће на трајнији начин решити статус Косова, навео је Љајић који очекује да ће актулени текст платформе доживети промене.

„Због тога имамо ову дебату која је покренута са овом платформом, као једним радним материјалом која ће сасвим сигурно бити подложан променама, извесним модификацијама, са циљем да добије што ширу подршку јавности“, сматра Љајић.

Према његовом мишљењу, најбоље је да власт пред парламент изађе са основним принципима за преговоре који следе у Бриселу и да се дефинише неколико основних ствари као што су да Србија никада неће признати независност Косова, да ће се борити за што бољи статус севера и што већи степен индивидуалних и колективних права Срба који живе јужно од Ибра, да нема право да диже руке од имовине Србије на Косову, да ће штитити културну баштину, али и да ће укључити косовске Србе у преговарачки процес…

Упитан да ли се у владајућој већини говори о могућности да истраге корупције доведу до њених виђенијих чланова, Љајић је рекао да заштићених нема и неће бити, али да је неопходна да та борба изађе из медијске сфере и да се води искључиво у инситуцијама система.

„Не могу да лицитирам и избегао бих ово што имамо у нашим медијима појављује, јер ту морају заиста институције да раде свој посао. Ова борба не сме бити селективна или ће се претворити у своју контрадикторност и да поновим фразу да закон мора да важи за све, без обзира да ли је неко у власти или у опозицији или се уопште не бави политиком“, рекоа је Љајић.

Зато је, сматра, неопходно, ојачати институције и да оне преузму главну одговорност о тој борби, а да вести о корупцији буде што мање у медијима.

„Верујем да је ово пут који ка томе води и зато потпредседник (Александар) Вучић заслужује подршку свих чланица владајуће коалиције“, казао је Љајић.

Сумирајући последњих шест месеци у власти и последице одлуке да СДПС уђе у ту владу, Љајић је рекао да је уско политички гледано протекло време његовој странци дало за право да је донета права одлука, али да то не значи да је она сад морално исправнија.

Ја и даље остајем при ономе што сам и тада рекао, одлука о уласку у власт је морално прилично дискутабилна, али ми смо бирали између опстанка и нестанка, а дешавања која су потом уследила показалу су да је ово ипак једна додатна шанса да се странка даље развије, афирмише и постане видљивија на политичкој сцени Србије“, сматра лидер СДПС.

(Танјуг)