Прочитај ми чланак

Радуловић: Ево како је ДЈБ спречио да Вучићеви сателити уђу у парламент (ВИДЕО)

0

Лидер Покрета „Доста је било“ Саша Радуловић изјавио је данас, у понедељак 29. јуна да Републичка изборна комисија (РИК) у предвиђеном року није објавила резултате избора, због чега је ДЈБ затражио да се они прогласе неуспелим и да се распишу нови. На конференцији за новинаре у Скупштини Србије, Радуловић је оценио да је на протеклим изборима дошло до масовног прекрајања како резултата излазности тако и самих изборних резултата изборних листа-

Лидер Покрета „Доста је било“ Саша Радуловић изјавио је данас да Републичка изборна комисија (РИК) у предвиђеном року није објавила резултате избора, због чега је ДЈБ затражио да се они прогласе неуспелим и да се распишу нови.

На конференцији за новинаре у Скупштини Србије, Радуловић је оценио да је на протеклим изборима дошло до масовног фалсификовања записника и воље грађана, па је тако власт могла сама да одреди ко ће од изборних листа ући у скупштину а ко не.

Према његовим речима, то је омогућено тако што је власт прикупљала потписе за практично све изборне листе осим листе ДЈБ, па тако те листе нису имале своје контролоре на бирачким местима, док је ДЈБ имала контролоре на око четвртини бирачких места.

„На тим местима утврдили смо да је власт фалсификовала огроман број записника. Да су многе листе потписале исте особе, да су многи закључили бирачки списак у 20 часова, када је завршено гласање, и многе друге неправилности. Поднело смо око 2.700 приговора у којима смо практично констатовали да садржај џакова не одговара садржају записника, то јест да су они фалсификовани. И све те приговоре РИК је одбио без образложења“, рекао је он.

Он је указао да РИК, за разлику од претходних избора, није проверавао садржај џакова у односу на записник, већ да га је само занимало да ли се бројке на записнику рачунски слажу, а да се избори понављају на 234 места где се они нису ни рачунски поклапали.

„Поднели смо и кривичне пријаве, али тужилаштво не реагује. Нисмо очекивали велике реакције али ћемо истрајати и нећемо одустати. Искористићемо сва правна средства да остане траг, јер ће се кад-тад за то одговарати“, рекао је он.

Радуловић је позвао грађане да изађу на бирачка места на којима се избори понављају и глас дају или листи ДЈБ или да пониште листић јер ће на тај начин показати власти како би изгледали изборни резултати да су избори били фер и поштени.

Он је оценио да би тако била спречена евентуална намера власти да се преко цензуса „прегурају“ и неке друге листе чије присуству у парламенту би било пожељно из угла владајуће странке.