Прочитај ми чланак

Хитно- Саво објавио рат Вучићу и СНС

0

"Или прогласите све опозиционе листе или избора неће бити нигде"

Саво Манојловић, кандидат за градоначелника „Крени-промени“ рекао је ће се повући са избора и организовати блокаду 2. јуна уколико градске изборне комисије не прихвате његову и листу „Бирамо Београд“ на свим општинама.

„Обраћамо вам се у вези са обарањем изборних листа. Уколико све опозиционе листе које испуњавају довољан број потписа не буду проглашене до петка у 12 сати, повући ћемо све листе изборне листе. Или ћемо имати изборе или ћемо организовати потпуну блокаду избора 2. јуна“, рекао је Манојловић.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kreni- Promeni (@kreni.promeni)

Он је додао да је на Новом Београду, у Земуну и Лазаревцу проглашена листа „Крени-промени“, а да је оборена на Вождовцу и Раковици.

„Имали сте ситуацију да је на Чукарици Срђан Коларић практично извео државни удар, немате довољно оверивача, а на осталим општинама уопште немате овериваче… На Врачару је 247 потписа наводно дато неким другим листама, а не постоји начин да се утврди којим. Да ли је ово отишло фантомским листама?“, навео је он.

Манојловић је рекао да сноси одговорност за грешке на листи поднетој на Врачару на којој је повређена родна равноправност.

„Нама је оборена листа јер смо имали већи број жена, то законски стоји тако. Исто је учињено на Вождовцу на листи Бирам борбу. Међутим, листа „Александар Вучић-Сурчин сутра“ од 11. до 15. места имате само једну жену, Мају Младеновић. Изборна листа ‘Александар Вучић-Раковица сутра’ од 46. до 50. места имате једну жену и четири мушкарца. Ово су проглашене листе“, рекао је Манојловић на конференцији за медије.

Навео је да је власт држала опозицију на одређеном броју скупљања потписа јер је дозирано слала овериваче.

„Ви сакупите довољан број потписа, испостави се да су их дали другој листи. Предат је довољан број потпис, да не говорим да сте имали ситуацију да су познате личности давале изјаве да нису потписале листе“, поручио је он.

Подсетимо, изборна комисија на Вождовцу донела је јуче решење којим се одбија проглашење листе “Бирамо Вождовац – доц.др Биљана Ђорђевић Никола Игњатовић (Зелено-леви фронт, Не давимо Београд, Народни покрет Србије, Демократска странка, Еколошки устанак – Ћута, Покрет слободних грађана, Ново лице Србије) коју је поднела коалиција Бирамо Београд.

Листа је одбијена због тога што нису испуњени услова предвиђени Законом о локалним изборима и Закона о избору народних посланика, односно да нису испоштована правила о заступљености полова на изборној листи.

Ова комисија одбила је још једну листу истога дана, листе Групе грађана Крени-промени. Како је образложено, ова листа је одбачена као неуредна, јер се на прописаном обрасцу не налази назив изборне листе.

Takođe, lista Kreni promeni na Vračaru je odbijena zbog nepoštovanja Zakona o lokalnim izborima, odnosno nisu ispoštovana pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi.

Kako se navodi u obrazloženju ove odluke, proverom podnete izborne liste utvrđeno je da nisu poštovana zakonska pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi propisana odredbom člana 41. Zakona o lokalnim izborima, koja propisuje da na izbornoj listi mora biti najmanje 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola.