Прочитај ми чланак

Радован Тврдишић: Косово и Метохија као светска метафора слободе!

0

Косово и Метохија није највећи проблем Србије. Косово и Метохија је највећа шанса Србије.

  Недавно је значајну пажњу у медијима изазвала вест да је чувени холивудски глумац Том Хенкс изјавио у емисији кабловске станице „Е!” да је Косово одувек било српско и да ће једног дана Срби успети да врате своју земљу.

Шта је толико битно у овој вести? То што је вероватно лажна? Не.

То што је неко ко је глобално препознатљив можда рекао нешто и у српску корист? Не.

Постоји нешто много дубље и значајније.

Том  Хенкс (или онај ко је искористио његово име ) је само врх леденог брега. На сличан начин размишља селокупна инстински слободна и независна светска интелектуална елита попут Руса Михалкова, Чеха Дворжака, Аустријанца Хандкеа, Француза Батаја, Американца Рон Пола.

Исти однос према КиМ имају и навијачке и друштвене групе из Русије, Пољске,  Грчке ,Француске. Исти однос, наравно на увијенији начин, сведоче и међународне институције попут Савета Безбедности и Генералне скупштине УН. Исти однос има и преко 100 земаља широм планете.

Шта нам говоре све ове чињенице? Косово и Метохија није највећи проблем Србије. Косово и Метохија је највећа шанса Србије.

Oве чињенице нам говоре нам да је Косово и Метохија постао глобални појам и универзално место састајања свих слободољубивих држава, институција, неформалних група и појединаца читавог света.

Оно је ту позицију стекло својом вишедеценијским медијским присуством, својом парадигматичном симболичном вредношћу којом чувајући Србију чува и концепт суверене државе на којој је, успостављен, дуго времена функционисао и поново се враћа светски правни поредак.

На крају, оно је то постало својом жртвом којом је у време апсолутне НАТО доминације уплашеном свету показало да је отпор могућ и  неопходан.

Дакле, данас је Косово и Метохија  глобална метафора слободног света и зато Србија нема и неће имати бољег упоришта за одбрану своје државности од њега. Из те визуре јасно је да није само Србија гарант опстанка КиМ већ је и очување КиМ гарант опстанка Србије.

Никад бољу коту од косовске нећемо имати, јер у ближој прошлости ниједан део српске територије није био тако видљив светски феномен.

Косово и Метохија није највећи проблем Србије. Косово и Метохија је највећа шанса Србије. То је нови српски Цер на коме се циљаном и јасном дипломатско – политичком стратегијом,  (која се суштински може свести на пар речи: не одустати, не предати, не признати) користећи подршку слободног света, могао и може задржавати и много јачи супарник од онога каквог данас представља својом муком обузета Америка, безвољна ЕУ и ушминкана, а суштински злочиначка клика на челу са Тачијем и Харадинајем.

Србија ће данас себе много успешније бранити на Косову и Метохији у сучељавању са Албанијом, него сутра у Рашкој у судару са Турском или у Војводини у расправи са Немачком.

Мимо свих  дубинских и опште познатих  духовних, биолошких и економских аргумената, на чисто политичком нивоу Косово и Метохија је данас најтврђе упориште и најбоље место за одбрану српске државности и српског интереса.

Слепе вође

Али, ко може искористити овај редак историјски тренутак? Каква власт га може препознати? Да ли садашња на челу са Дачићем и Николићем?

Никако.

Косово као глобални феномен може, у српском интересу, употребити само власт која се одрекла комплетне досадашње слепачке политичке парадигме, власт која се бори за српски, а не лични и евроунијатски интерес, власт која сме да свом народу коначно каже неколико простих истина.

Уз сву добру вољу не могу да замислим ни Дачића ни Николића ни Вучића и Ђиласа како храбро и одважно изављују:
– Одричем се погубне политичке догме да је пут у ЕУ пут без алтернативе! Одричем се сатируће неолибералне догме о „милосрдној“ и невидљивој руци која уређује економске односе, а самим тим и догме да банке треба јачати а народ уништавати! Одричем се самоубиствене догме да је КиМ највећи проблем Србије!

Не, они то не могу рећи.

Ту светску препознатљивост моћи ће да капитализује само власт која ће заиста бити уверена да су Косово и Метохија као светска метафора слободе највећа српска шанса, а то свакако није данашња, која добијање датума за почетак  преговора доживљава као цивилизацијски врахунац и смисао постојања Србије.

Зато престанимо да се понашамо као млаки и незаинтерсовани политички симпатизери. Време је да устанемо из удобних посматрачких седишта и да поново постанемо активни учесници политичких и друштвених процеса.

Једино тако ћемо заслужити бољу власт која ће имати снаге да свим унутрашњим профитерима и страним отимачима  коначно каже оно што народ мисли и осећа.

Косово је срце Србије и Косово је адут Србије!